tiistai 3. maaliskuuta 2020

Vettä kaikkialla ja portti taivaaseen

No nyt lunta sitten pölähti, kun tässä on jo alettiin odottaa vappua... Ei se silti enää hiihtotalvea pelasta, Kuopiossa ainakaan, vaikka pakkastakin olisi tällä hetkellä aika sopivasti.

Lumen vähyys on kuitenkin tehnyt tilaa muille lajeille. Kevät ei yleensä ole parasta aikaa luistella luonnonjäällä, mutta tänä talvena lämpötilan vaihtelut ovat ainakin tehneet jäästä sileää.

Kun helmikuiselle viikolle osui muutamia aurinkoisia päiviä, kävin tutkimassa tilannetta Rauhalahdessa. En tosin ymmärtänyt ottaa mukaani luistimia, mutta kävellenkin oli hyvä, joskin melko liukasta.


Jään paksuus ei tänä vuonna ole aiempien talvien luokkaa. Virallisten tietojen mukaan Kallavedellä oli helmikuun lopussa jäätä 20 - 30 senttiä, joka on vain puolet normaalista.

Paikoin jäätä voi olla vähemmänkin, koska tammi-helmikuun leudot säät saivat aikaan avantoja, joiden päälle syntynyt uusi jää on ohuempaa. Suuria railojakin voi esiintyä, sanottiin lehdessä.


Jätkänkämpän lähellä vaikutti olevan yksi vaaran paikka. Jään tasolta asiaa ei välttämättä huomannut, mutta ylempää oli havaittavissa, että talviuintipaikkaan liittyvä sula kohta oli levinnyt laajalle alueelle, minkä jälkeen se oli jäätynyt uudestaan.


Jää ei kuitenkaan liene kovin paksua, ja kun päälle sataa lunta, paikkaa voi olla vaikea varoa.

Hiukan kauempana oli toinenkin samantapainen kohta, tosin pienempi. Onkohan tästä pudottu jään läpi?


Kaukoa jäätilanne ei juuri huolettanut.


Illan hämärtyessä järvi sai uusia sävyjä. Paikoin kauniitakin, mutta ei ihan helmikuulle tyypillisiä.



Kevät joka tapauksessa tulla liplattaa. On tunnettua, että kun ihminen ikääntyy, aika tuntuu kulkevan nopeammin kuin nuorempana. Huomaan tämän siitä, että talvet menevät nykyään ihan hujauksessa ohi. En ole varma, onko se hyvä asia.




Olen talven mittaan miettinyt, että mahtaakohan vähälumisuudella olla vaikutusta tulevan kesän punkkimäärään. Samaa aprikoitiin myös muutama vuosi sitten.

Otollisinta punkeille olisi se, että on maassa on paljon lunta, joka suojaa niitä kylmyydeltä. Entä jos lunta on vain vähän, mutta silti edes pieniä pakkasia? Riittääkö 5 - 15 asteen pakkanen nitistämään talvehtivat punkit?

Se ainakin on tiedossa, että hyttyskesästä odotetaan maltillista (tosin hiukan eri syystä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti