lauantai 2. joulukuuta 2017

Kaukon ja minun välisestä suhteesta

Taakse jäänyt syksy oli hienoa aikaa. Varsinkin siitä lähtien, kun tapasin Kaukon!

Vaimon mielestä Kaukon ja minun välinen suhde on silti vähän outo. No, olemme toki olleet läheisiä, mutta ehkä ilmassa on vaimon suunnalla pientä mustasukkaisuuttakin.

Kauko on niin näppärän kokoinen, että sen kanssa on kiva lähteä liikkeelle, vaikka mitään erityistä ei olisikaan tiedossa. Yhden akun kera painoa on alle 400 grammaa, kauko-ohjain tuo pari sataa grammaa lisää. Rinkkaan aavistuksen liikaa, mutta päivärepussa ihan OK.


Suhteemme alkutaival oli silti mutkikas. Kaukoja tuottava yritys (DJI) oli päättänyt, että koptereiden laiteohjelmisto (firmware) on ehdottomasti päivitettävä, tai muuten ne eivät enää nouse ilmaan. Joku turvallisuusjuttu, kai.

On aina jännittävää päivittää firmware uuteen laitteeseen. Työnsin USB-kaapelin Kaukon takaosasta löytämääni porttiin, ja kosketin hellästi Kaukon virtanappulaa. Kauko värähti hieman, huudahti tilulii! ja vilkutti lopuksi iloisesti valojaan.


Myös kauko-ohjaimeen ja älyakkuihin liittyvät ohjelmistot täytyi päivittää, jotta järjestelmän kaikki osat olisivat yhteensopivia keskenään. Ohjaimen päivittäminen oli vähän kiinalainen juttu, koska sitä ei voinut tehdä tietokoneella, vaan hommaan tarvittiin kännykkää.


Kauko-ohjain on silti suositeltava varuste, koska vaikka Kaukoa voi ohjata myös pelkällä kännykällä - ja jopa eleillä - ohjaimella saavutettava kantama on olennaisesti kännykkävaihtoehtoa pidempi.

Kännykkää tarvitaan myös ohjaimen kanssa, koska kopterin ohjaussovellus (DJI GO 4) pyörii kännykässä, ja samalla se toimii näyttöpäätteenä kopterin lähettämälle kuvalle. Puhelin kiinnitetään kauko-ohjaimen pidikkeisiin, minkä jälkeen niiden välille luodaan datayhteys, joko langattomasti tai OTG (On-The-Go) -kaapelia käyttäen.


Aluksi käytin puhelimen ja kauko-ohjaimen välillä langatonta verkkoyhteyttä. Netissä kuitenkin kerrottiin, että kaapelin avulla kopterin lennättäminen olisi ongelmattomampaa. Päätin kokeilla sitäkin, vaikka DJI ei kai virallisesti tue kaapelivaihtoehtoa.

Wlania käytettäessä yhteys Kaukoon katoaa joskus omituisen helposti; jopa alle sadan metrin etäisyydessä, vaikka yhteyden pitäisi olla esteetön. Kaapelin kanssa katkeamiset ovat harvinaisia, ja videokuvakin reaaliaikaisempaa. Käsittääkseni ilmiö selittyy sillä, että kaapelin kytkeminen vaikuttaa myös kauko-ohjaimen ja kopterin välillä käytettävään radiotaajuuteen.

Tätä kirjoitettaessa DJI on juuri julkaissut DJI GO 4 -ohjelmastaan susipaskan version, jossa OTG ei enää toimi. Nyt netissä arvuutellaan, onko kyseessä bugi vai valmistajan tietoinen valinta.

Bugikorjausta ei toistaiseksi ole näkynyt, ja olenkin hiukan huolissani Kaukon tulevaisuudesta. Kaapelin kanssa suhteemme oli jotenkin sähköisempi.

Kaukoa ajatellen hankin myös pienen 7"-tabletin, joka tosin ei sellaisenaan mahdu ohjaimen pidikkeisiin, vaan edellyttää erillistä telakkaa. Isommalta näytöltä Kaukoa on helpompi ohjata, mutta metsäreissuille ei tablettia telakoineen viitsi ottaa.


Vaikka kopterin lennättäminen on ollut kiehtovaa, aivan kolhuitta ei Kaukon kanssa ole selvitty. Ehkä niistä joskus toiste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti