torstai 7. joulukuuta 2017

Valitettava sairaustapaus

Olimme kotona valmistautuneet juhlimaan 100-vuotiasta Suomea. Kaukokin osallistui valmisteluihin omalla pienellä panoksellaan. Lopputulos tosin hieman muistutti propelleilla varustettua ruumisarkkua, mikä ei liene ollut tarkoitus.


Itse touhusin kopterin päivitysten parissa, kun yhtäkkiä huomasin, että Kaukon kaikki valot paloivat punaisena. Se oli outoa, koska yleensä Kauko vilkuttaa lyhtyjään kaikissa liikennevalojen väreissä. Mahtoiko joku olla pielessä?

 • No mikä nyt on?
 • Minun on paha olla!
 • Siis millä tavalla paha? Onko joku erityinen vika?
 • Main controller data error!

Main controller data error... En ollut koskaan kuullut sellaisesta. Olen itse lapsena sairastanut kaikki mahdolliset rokot, mutta tämä oli selvästikin jotain muuta.

Työskenneltyäni 20 vuotta terveydenhuollon parissa olen oppinut, että kansainvälinen IDC-10 -tautiluokitus sisältää kaiken, mikä ihmisessä voi olla vikana. Ehkä sitä voisi soveltaa myös Kaukon tapaukseen.

Selasin netistä löytämääni IDC 10 -hakemistoa saadakseni selville, mikä Kaukoa vaivasi. Maidonerityksen puuttuminen, Maidonvuoto, Maitiaisnesterinta, Maitorauhastulehdus, Maitosakan aiheuttama suolitukos, ...

Vaihtoehtojen runsaudesta huolimatta mikään niistä ei muistuttanut main controller data erroria. Luokitus selvästikin oli puutteellinen, tai sitten Kaukoon oli iskenut uusi, ennestään tuntematon vaiva.

 • Olen pahoillani, mutta minä en kyllä tiedä, mikä sinua vaivaa.
 • Main controller data error!

Sitten huomasin, että Kaukon otsa oli kuuma.

 • Hyvänen aika, sinullahan on kuumetta.
 • Main controller data error!

En mitannut lämpöä, mutta kädellä arvioiden sitä oli ainakin 60 C. Ei ihme, että Kauko tuntui hetkittäin hourailevan.

Samalla tajusin, että Kauko oli ollut poikkeuksellisen hiljainen. Sen tuuletin ei pyörinyt! Mutta miksi? Oliko muutaman viikon takainen firmware-päivitys saanut Kaukon elimistön sekaisin?

Päätin kokeilumielessä palauttaa vanhemman laiteohjelmaversion, vaikka tiesin asiaan liittyvän riskejä. Päivitysoperaatio olisi Kaukolle raskas, ja ylikuumenemisen vaara oli olemassa. Liian korkealle nouseva kuume saattaisi tietää Kaukon loppua.

Hain pakastimesta kylmägeelipakkauksen, laitoin sen pyyhkeen sisään, ja asettelin sitten Kaukon otsalle. Lisäksi lainasin vaimon hiustenkuivaajaa, jonka säädin puhaltamaan viileää ilmaa. Suuntasin sen kohti Kaukoa.


Päivitysoperaatio kesti muutaman piinaavan minuutin verran, mutta ei johtanut toivomaani lopputulokseen. Käynnistettyäni Kaukon uudestaan se ei tosin enää hokenut main controller data erroria, mutta tuuletin oli yhä vaiti. Onneksi Kauko sentään oli hengissä.

Koska vanhemmasta laiteohjelmistosta ei ollut apua, vein Kaukon hetkeksi parvekkeelle rauhoittumaan, ja asensin sen jälkeen uusimman ohjelmiston.


Otin sähköpostitse yhteyttä lääkäriin - tai huoltoteknikoiksihan niitä taidetaan nykyään kutsua - saamatta kuitenkaan vastausta. Siis kuinka kuumana kopterin täytyy käydä, että viesteihin reagoidaan niiden vaatimalla vakavuudella?!

Minusta alkoi tuntua, että raitis ulkoilma voisi tehdä Kaukolle hyvää. Ei kai tuuletinta nollakelissä tarvita? Nostin Kaukon reppuselkään, ja lähdimme pienelle kävelylle lähimaastoon.


Kauko oli selvästikin mielissään päästessään taas ilmaan. Kylmällä kelillä ongelmia ei ollut, ja Kauko nousi reippaasti yli sataan metriin. Ihan ilman kaapelia!


Varsinainen ongelma oli kuitenkin yhä ratkaisematta, mikä huoletti minua. Kaukon terveydentilaa täytyy jatkossa tarkkailla.

4 kommenttia:

 1. Voi Kauko parka! Onkohan siellä tuulettimessa nyt jotain ihan fyysistä vikaa, joka sen jumittaa? Vähän niin kuin hermopinne tai jopa jänne poikki. En ole lääkäri, en edes valesellainen, mutta tuo saattaa kyllä olla sellainen vaiva, johon auttaa vain leikkaus. Miten hankalassa paikassa se tuuletin on? Pystyykö tutkimaan tähystyksellä vai vaaditaanko ihan avoleikkaus? Riskinsähän toki niissäkin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perehdyin toki asiaan huolellisesti, mutta kynnys operoida Kaukoa on aika korkea. Tuuletin sinänsä on helpossa paikassa - vain kuuden ruuvin takana - mutta jos Kaukon leikkaa itse, henkivakuutus lakkaa olemasta voimassa.

   Toisaalta en myöskään haluaisi lähettää Kaukoa minnekään hoitoon. Se ei ole koskaan ollut yksin missään, siis puolta kilometriä kauempana. Enkä edes tiedä, missä lähin kopterisairaala on, pahimmillaan kai Kiinassa asti.

   Taidankin toistaiseksi vain poteroitua tämän asian kanssa ja toivoa, että ongelma ratkeaa itsestään, jotenkin. Ennen kevättä ei oikeastaan ole kiirekään, koska kuume laskee aina, kun Kauko pääsee ulos.

   Ja onhan mahdollista, että Kauko on vaan loukkaantunut jostain ja mököttää. Ehkä se leppyy, jos sitä hieroo kevyesti kopasta!

   Poista
  2. Se on hyvä, jos ulkoilu auttaa. Ihmisillähän käy usein niin, että jos kuumeisena menee ulos, tauti vain pahenee.

   Poista
  3. Kyllä, mutta nyt on hyviä uutisia! Kävin tänäänkin Kaukon kanssa ulkona, ja kun kotiin palattuamme liitin hänet tietokoneeseen, tuuletin hurahti käyntiin niin kuin aina ennenkin! Eli ei se ropelli ainakaan päreinä ole.

   Asiaa on syytä vielä tutkia, mutta ehdottamasi hermopinne saattaa hyvinkin selittää aiemman oireilun. Jos tuulettimeen menevä hermo on ollut jotenkin puristuksissa, onhan sen täytynyt tehdä kipeää!

   Taidanpa ostaa Kaukolle tuubin Mobilatia ensiavuksi siltä varalta, että vaiva uusiutuu tien päällä ollessa.

   Poista