sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Näkötorniturnee

Sunnuntaiaamu valkeni aurinkoisena, ja teki mieli lähteä jonnekin. Ennen iltapäivällä ajettavaa Monacon kisaa ehtisi ainakin tekemään pienen lenkin lähiseuduilla.

Parin nettihaun jälkeen hahmottelimme ajoreitin, jonka varrelle osuisi Kuopion ympäriltä löytyviä näkötorneja:


Airaksela on lähimpänä Kuopiota, joten se valikoitui ensimmäiseksi kohteeksi. Laukaanvuoren torni on pystytetty ihan hiljattain, ja edellisenä päivänä itse asiassa vietettiinkin tornin avajaisia.

Autolla pääsee lähelle tornia niin, että kävelymatkaa jää vain noin 300 metriä: 5492-tieltä Karhulaan kääntyvän tien päässä on kääntöpaikka, johon mahtuu muutamia autoja kerrallaan. Tien viimeiset 1 - 2 kilometriä ovat aika kapeita, joten vastaantulijoiden kohdalla voi joutua peruuttelemaan.


Itse torni on jykevä, mutta ei kovin korkea.


Puusto rajoittaa näkymiä oikeastaan joka suuntaan. Reilun 20 kilometrin päässä oleva Puijon torni erottuu kuitenkin paljain silmin.


Ylhäällä tornissa tuleekin mieleen, että yksi lisäkerros ei ehkä olisi ollut pahitteeksi. Toisaalta jos ympäröivät puut joskus tukkivat maiseman totaalisesti, muutamia niistä voinee kaataa. Kriittisenä pisteenä voisi hyvinkin pitää sitä, että Puijo lakkaa näkymästä.

Tornin lähistöllä on kai jonkinlainen luolakin, mutta koska emme oikein ole luolaihmisiä, jätimme sen tällä kertaa väliin.

Laukaanvuorelta jatkoimme Karttulan kautta kohti Retvon kuntaa, joka ilmeisesti jonkun aivopierun vuoksi on nimetty Tervoksi. Sieltä kaarsimme edelleen 5460-tielle, jonka varrelta löytyy Haapamäen näkötorni.

Haapamäen torni on hiukan vanhempaa tuotantoa. Ensimmäinen versio rakennettiin jo 1936, ja sitä käytettiin toisen maailmansodan aikana valvontatehtäviin.

Toinen torni pystytettiin 1960-luvulla, ja kolmas ja viimeisin vuonna 1985. Nykyinen rakennelma on peruskorjattu 2009, joten se on edelleen hyvässä kunnossa.

Parasta tornissa kuitenkin on sen 18 metrin korkeus. Se on siis hyvinkin pari kerrosta korkeampi kuin Laukaanvuoren torni, joten maisemat joka suuntaan ovat erinomaiset.


Kun autolla lisäksi pääsee aivan tornin viereen, ja parkkipaikan vieressä on pari pöytääkin, voi kohdetta hyvinkin suositella. Parhaiten se on saavutettavissa Retvosta käsin, koska toisesta suunnasta lähestyen täytyy ajaa hiekkateitä pitkin.


Itse kahvittelimme vasta Säynätsalmen levähdyspaikalla. Paikka ei ollut tuulisella säällä erityisen hehkeä, mutta kun matkailiijoiden käytettävissä on oma liesi, pienet puutteet antaa helposti anteeksi.


Kuopiota lähestyessämme kello oli jo sen verran paljon, että päätimme säästää Mustamäen tornin seuraavaan kertaan. Tällöin voisimme myös poiketa Niittylahden retkeilyreitillä, jossa emme ole vuosiin käyneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti