perjantai 12. lokakuuta 2012

Vilkaisu taustapeiliin

Taitaa olla niin, että kiihkein vaelluskausi on tältä erää ohi, ainakin mitä yöretkiin tulee. Menneenä kesänä tulikin tehtyä aika monta reissua, tosin aika lyhyitähän ne kaikki olivat. Kesälomani oli enimmäkseen viikon pätkissä, eikä vaihteleva säätilakaan varsinaisesti kannustanut lähtemään pidemmille vaelluksille. En tiedä, satoiko Pohjois-Suomessa sen enempää kuin muinakaan vuosina, mutta lomajaksoja edeltävät sääennusteet olivat miltei poikkeuksetta kovin sateisia. Ehkä minulla vaan oli huonoa tuuria loman ajoituksen suhteen.

Nyt edessä on koulujen syyslomaviikko, ja kun itsekin olen edelleen sairauslomalla, tiedossa on ainakin pienimuotoista päiväretkeilyä. Netistä löytyy vinkkejä sopivista retkikohteista, ja varsinkin retkikartta.fi-palvelu on mielestäni hyvä. Sopivan kohteen löydettyään on helppo liittää retki muuhun lomatouhuiluun, kun tietää sopivan lähtöpaikan, patikointiin kuluvan ajan ja muutaman nuotiopaikan sijainnin.

Meidän perheemme matkat suuntautuvat useammin pohjoiseen kuin etelään, mutta joskus olisi mukava kurvailla enemmän Ruotsin puolellakin. En kuitenkaan ole löytänyt sellaista sivustoa, johon olisi keskitetysti koottu tietoa Ruotsin retkeilyreiteistä. Norjalaisilla on mainio UT.no-palvelunsa, suomalaiset kohteet löytyvät helposti luontoon.fi -sivustolta tai Retkikartasta, mutta Ruotsin retkeilyreitteihin liittyvä tieto täytyy kaivaa lähinnä Svenska Turistföreningenin sivuilta.

Sinänsä STF:n sivusto on varsin hyvä ja kattava, mutta käytettävissä ei ole samanlaista interaktiivista karttahakua kuin naapurimaiden sivustoilla. Lisäksi Pohjois-Ruotsista tarjoiltava tieto liittyy pääosin tunturialueella oleviin kansallispuistoihin, jotka ainakin päiväretkeilyä ajatellen ovat hieman vaikeasti saavutettavissa. Kaipa Ruotsista löytyy pieneen nälkään lyhyempiäkin reittejä?

Toinen syyslomailuun liittyvä pulma on se, että monet majoitusliikkeet sulkevat ovensa loka-marraskuun ajaksi. Toki huone aina jostain löytyy, mutta tarvittavien esitietojen (aukioloajat, huonekuvaukset, hinnat, mitä hintaan sisältyy) kaivaminen ainakin pienempien majoitusliikkeiden nettisivuilta on joskus uskomattoman hankalaa. Yleensä tietoa ei ole tarjolla tai se on vanhentunutta. Jos esimerkiksi hinnasto on kahden vuoden takaa, tuskin muihinkaan yksityiskohtiin on luottamista.

Toivottavasti matkailu ainakin tekee hyvää kuntoutuvalle kädelle. Vaikka kädessä ei enää ole leikkaukseen liittyviä särkyjä, se ei tunnu olevan täysin kunnossakaan. Ranteen alapuolella on edelleen sama pistemäinen, naksahteleva kipukohta, joka kiusasi ennen leikkaustakin. Pelkään, että käsi joudutaan operoimaan vielä uudestaan. Asiaa ei kuitenkaan kannata vielä murehtia, koska se selvinnee parin viikon päästä olevassa jälkitarkastuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti