lauantai 20. lokakuuta 2012

Talvea pukkaa

Syysloma sujui etenevän talvisissa tunnelmissa. Loman alkajaisiksi ajelimme Oulun kautta Martimoaavalle, jossa kiersimme Hangassalmenahon pysäköintipaikalta lähtevän Järviaavan rengasreitin. Tässä vaiheessa lumesta ei vielä ollut tietoakaan, ja auringon paistaessa suolla oli hetkittäin aika lämmin.

Martimoaavalta jatkoimme Leville, joka on lokakuussa oikeastaan ihan mukava paikka. Levi ei ehkä ole patikoijan paratiisi, mutta latupohjia pitkin on aurinkoisella säällä kiva lenkkeillä. Kovin pitkään juoksentelu ei enää onnistu, sillä latureittien varsille hinatut lumitykit ennakoivat lumetuksen kohta alkavan.

Levin jälkeen suuntasimme kohti Ylläksen tuntureita. Otimme tavoitteeksi kiivetä kolmen päivän aikana kolmelle eri tunturille ja lähdimme purkamaan sumaa patikoimalla aluksi Kesänkitunturille. Päätimme mennä "Tähtipoluksi" nimetyn reitin myötäpäivään, koska toiseen suuntaan kuljettaessa jyrkkä Pirunkuru olisi pitänyt kivuta ylöspäin. Ei kurun laskeutuminenkaan tosin ollut helppoa, lähinnä herkästi vyöryvien kivien vuoksi. Kesänkitunturin laelta oli kuitenkin hieno näkymä Kesänkijärvelle!


Seuraavana päivänä oli vuorossa Kukastunturin valloitus. Lähdimme liikkeelle Navettakahvilan vieressä olevalta parkkipaikalta, josta patikoimme tunturin yli kohti kääntöpisteenä ja taukopaikkana toimivaa Kotamajaa.

Edellisen päivän auringonpaiste oli vaihtunut pilviseen säähän, jota vielä tehosti tunturilla vallinnut sumu. Maisemista emme siis saaneet juurikaan nauttia, mutta sumun keskeltäkin oli havaittavissa, että viereisiä kukkuloita hiukan matalampi Kukastunturi on hyvällä säällä hieno paikka.

Kolmannen päivän aluksi ajelimme kohti Aakenustunturin länsipuolella olevaa Pyhäjärveä. Järven rannalla olevalle parkkipaikalle menevä tie oli melko kuoppainen, mutta onneksi matkaa päätieltä oli vain viitisen kilometriä suuntaansa. Pyhäjärveltä käsin Aakenus on helposti saavutettavissa, ja jos seuraa opastettua tunturireittiä, matkan loppupuolella on tuvan lisäksi pari kotaa, joissa eväitä on mukava mutustaa.

Aakenukselle oli satanut lunta, joten maa näytti mukavan talviselta. Pakkasta ei kuitenkaan ollut kuin pari astetta, ja kun tuulikin oli heikko, tunturin päällä oli hyvä tallustaa. Välillä tunturin laki peittyi pilveen, mikä toi kulkemiseen oman tunnelmansa.

Suurin osa Ylläksen hotelleista oli lomamme aikaan kiinni. Ylläsrinne ja Saaga kuitenkin toivottivat vieraat tervetulleiksi, joten kokeilimme molempia. Hotelli Saagan kylpyläosasto ei ole kovin iso, mutta mielestäni erittäin toimiva. Patikoinnin jälkeen porealtaassakin on mukava lojua.

Kotimatkalla poikkesimme vielä Haaparannassa sijaitsevassa Haglöfsin outlet-myymälässä. Heikon eurokurssin vuoksi myymälän hinnat eivät ole viime aikoina suosineet suomalaista ostajaa, mutta tällä kertaa löysin alennuslaarista esittelykäytössä olleen Hypna 2S -makuupussin. Alennusten jälkeen pussin hinnaksi jäi 805 kruunua eli n. 95 euroa, jota voinee pitää kohtuullisena summana untuvapussista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti