keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Kaukon kanssa kalassa

Lokakuu on alkanut sateisena, ainakin Kuopiossa. Syyskuussa aurinkoisia kelejä tuntui vielä riittävän, joten lähdin viikonloppuna Kaukon kanssa Vehmersalmen kierrokselle.

Ritoniemestä on muodostunut itselleni jonkinlainen suosikkipaikka, tai ainakin olen käynyt siellä viime vuosina usein. Ehkä tämä johtuu siitä, että vaikka olen asunut Kuopiossa liki 30 vuotta, en pitkään edes tiennyt Ritoniemi-nimisestä paikasta. Vahinko täytyy ottaa takaisin.

Itse niemi on jokseenkin rakentamatonta maata...


... mutta varsinaisesti alue on tunnettu hiekkarannastaan ja joitakin vuosia sitten hyytyneestä lomakylästään.


Onneksi alueella voi edelleen jokamiehen oikeuksin kulkea, koska vaikka rakennukset ovat ränsistyneet, paikka on kaunis ympäri vuoden. Mutta mikä nostaisi Ritoniemen entiseen loistoonsa?

Kun karttaa katsoo, Ritoniemihän kurkottaa jo valmiiksi Kuopion suuntaan, joten muutama siltahan tuolle välille tarvittaisiin; ehkä pari tunneliakin. Tiestä tulisi hyvä jatke Saaristokadulle, ja Ritoniemikin saisi uuden elämän.

Kun oli sunnuntai, eikä kiire mihinkään, annoin Kaukon hetken lentää ympäriinsä ennen kuin jatkoimme matkaa.


Ritoniemestä ajelimme Puutossalmen kautta takaisin Kuopioon. Puutossalmella on yksi harvoista näillä seuduilla edelleen liikennöivistä losseista.


Itse en varsinaisesti kaipaa vesiesteitä ajomatkani varrelle, mutta aurinkoisella ja tyynellä säällä lauttamatkailu on ihan mukavaa. Voi tosin olla, että jos Ritoniemen siltahanke toteutuu - mikä lienee vain ajan kysymys - kaunista keltaista lossia uhkaa ruostuminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti