lauantai 18. lokakuuta 2014

Pumpulivaara

Sanotaan, että on turha mennä merta edemmäksi kalaan. Tästä kai oli kyse, kun viime viikonloppuna löysin läheltä kotia mukavan pikku polun, jota ei vaan koskaan ollut tullut mentyä. Ei, vaikka samoissa maisemissa on asuttu jo 15 vuotta.

Yritin jälkikäteen löytää kyseisen reitin kartasta, mutta ei sitä ainakaan retkikartta.fi:n pohjakartassa näkynyt. Monia muita pienempiä polkuja siellä kuitenkin oli. Jos oma lähiöpolkukin pääsee yllättämään, lienee syytä tutustua lähemmin muihinkin kotikaupunkia ympäröiviin alueisiin!

Tämä ajatus mielessäni aloin järjestelmällisesti tutkia Kuopion karttasivuja, eikä mennyt pitkäänkään, kun silmiin osui Hiltulanlahdessa oleva töppäre. Hihkaisin asiasta vaimolle, joka välittömästi osasi kertoa paikalle nimenkin: Pumpulivaara.

No, kartan mukaan kyseessä oli Vanuvuori, mutta samapa tuo. Wikipedian mukaan Vanuvuori on Kuopion neljänneksi korkein mäki (212 m), ja se on lähivuosina tarkoitus kaavoittaa asuinkäyttöön, joten nyt olisi hyvä aika poiketa kylässä.

Elättelimme etukäteen toiveita siitä, että Vanuvuorelta näkisi Kallavedelle asti, mutta tämä toive ei toteutunut. Koirakaarteentien varresta lähtenyt polku kyllä kiersi mäen korkeimman kohdan kautta, mutta puuston vuoksi maisemia ei oikeastaan ollut mihinkään suuntaan. Muuten luonnonsuojelualueenkin kautta kulkeva polku oli mukavaa tallustaa, ja loppunousussa mäen laelle sai jo vähän puuskuttaakin.


Mietimme autolle palatessamme, että Vanuvuori voisi olla sopiva paikka pienelle näkötornille (kolmiomittaustorni siellä on joskus ollutkin). Alueeseen liittyvät rakennussuunnitelmat taitavat vesittää tämän ajatuksen, mutta ehkä Vanuvuorelta löytyy sitten jotain muuta, josta maisemia voi ihailla.

5 kommenttia:

 1. No, nyt minun ei tarvitse käydä katsomassa onko Vanuvuorelta näkymiä Kallavedelle :)
  Vanuvuori on luonnonsuojelualuetta. Ei kaavoitus varmaankaan sitä tule koskemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun nyt katson karttaa uudestaan, luonnonsuojelualue onkin isompi kuin mitä muistelin, ts. se kokonaisuudessaan kattaa alueella olevat mäet. En tiedä, mihin asuinaluetta kaavaillaan; onhan suojelualueen ympärillä jo nyt jonkun verran omakotitaloja.

   Mutta eipä tullut poikettua Vanuvuoren länsirinteessä... Olisikohan rinteen jyrkemmästä kohdasta nähnyt Hiltulanlahdelle? Isommalle Kallavedellehän mäeltä on matkaa parisen kilometriä.

   Poista
 2. Kiitos postauksesta! Vanuvuori alkoi kiinnostaa että mikäs paikka tuo oikein on ja löysin tämän postauksen. Ja tämän innoittamana sitten uskaltauduin itsekin käymään tuolla. Mulla on myös oma retkeilyblogi, jonne ajattelin tuosta paikasta kirjoitella. Linkkaan myös sun postauksen sitten siihen, kunhan se tulee ulos, niin mahdollisimman moni voi löytää tän hienon paikan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, eipä kestä... Vanuvuori taitaa tosiaan olla paikka, joka on lähinnä paikallisten tiedossa; tosin eipä siellä mitään virallista reittiä menekään.

   Mutta sen verran korkea mäki kuitenkin on, että voisihan sinne ihmisten iloksi pienen maisemalavan rakentaa... Tuskin sentään Puijon kanssa kilpailisi.

   Poista
 3. Pieni lintutorni tai sellainen olisi kyllä todella kiva lisä tuonne! Postaus on muuten nyt blogissa ja linkki tähän postaukseeen myös. :)

  https://rentoretkeilija.com/2020/10/21/vanuvuoren-luonnonsuojelualueella-kuopio/

  VastaaPoista