sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Väliaika

Syksyt ovat nykyisin kovin pitkiä, tai siltä ainakin tuntuu. Ulkona on harmaata ja märkää, mikä vähän latistaa intoa harrastaa ulkolajeja. Juosta ja kävellä toki voi, mutta märkään metsään ei erityisesti tee mieli. Ja aika tyhmältä tuntuu katsella mc-ampumahiihtoviestiä, joka hiihdetään Itävallan lumisissa maisemissa. Saisi sitä lunta tulla tännekin... Onneksi jouluksi on sentään luvassa hiukan pakkasta.

Yritän taas piristää itseäni katselemalla talvisia kuvia takavuosilta. Kyllähän Kuopiossakin on hiihdetty kevätjäillä viimeistään maaliskuussa, mutta sinnekään ei ole enää kuin kolme kuukautta, joten hiihtokausi uhkaa jäädä lyhyeksi. Olen kateellinen pohjoisempana asuville!

Muistan kun meillä oli lapsena (80-luvulla) tapana rakentaa talvisin pieni luistelukenttä talon takapihalle. Yleensä jäädytyshommiin päästiin lokakuussa, ja marraskuun alkupuolella kenttä oli jo pelikunnossa. Siinä sitten 5 - 10 kaverin kanssa pelattiin monet talvet ja kivaa oli - paitsi ehkä naapurista, jonka talon seinä oli kiekonkantaman päässä maalikehikoista.

Eipä ole enää vuosikausiin ollut sellaista syksyä, että ulkojäille olisi marraskuussa ollut asiaa. Toisaalta Ilmatieteen laitoksen tilastoista käy ilmi, että vuosina 1960 - 1990 kymmenvuotisjaksojen keskilämpötilat olivat ainakin Pohjois-Suomessa matalampia kuin edeltävinä vuosikymmeninä. Ehkä siis olen etuoikeutettu, kun sain 80-luvulla seistä pakkasessa vuotava puutarhaletku kädessä.

No, ehkä tämä tästä vielä talveksi muuttuu. Ja jos talvi ei tule hiihtäjän luo, hiihtäjä voi aina pakata autonsa ja ajaa sinne, missä lunta on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti