tiistai 10. syyskuuta 2024

Lisää pumpulia

Vanuvuoren uusi näkötorniVälillä vähän tuoreempaa asiaa... Kuopion Vanuvuoren näkötorni ei tosin ole ihan uusi juttu, sillä torni rakennettiin jo keväällä 2023, mutta itse tutustuin siihen vasta hiljattain.

Uutta tornia olikin jo tovi odotettu. Paikalla on aiemminkin ollut samantapaisia rakennelmia - nähtävästi jo 1800-luvulla - mutta viimeiset niistä on purettu 1980-luvulla. 

Vaikka vanuvuori ei ole Kuopion korkein töppäre, se häviää Puijon mäelle vain parikymmentä metriä. Myös uusi torni on sattumoisin 20 metrin korkuinen, eli näkötorniksi ihan hyvää tasoa. Kun elokuun loppupuolella oli ylimääräistä aikaa, päätin lähteä katsomaan, miltä vuorella nykyään näyttää.

Kuten ennenkin, tornin kautta kiertä kolmen kilometrin mittainen luontopolku. Riippuu kulkijasta, kumpaan suuntaan se on helpompi mennä. Myötäpäivään edeten ylämäki on loivempi, mutta vastapäivään kulkien jyrkimmän nousun voi nousta portaita, jotka myös ovat uudet.


Vanuvuoren ympäristö on luonnonsuojelualuetta, ja varsin mukavaa maastoa. Polku on paikoin juurakkoinen, mutta periaatteessa lenkkarikategoriaa, ainakin kuivalla kelillä.


Uuden tornin korkeus säväyttää hieman, kun sen ensimmäistä kertaa näkee. Ylätasanteelta avautuva näköala onkin mainio, vaikka Kuopion keskusta ei Vanuvuorelta kovin hyvin erotukaan. 


Maisema Kallavedelle

Tornin ohella alue on saanut myös entistä tilavamman parkkipaikan. Lisäksi reitin varrella on vaatimaton nuotiopaikka, joka lähiaikoina täydentynee laavulla ja kuivakäymälällä.



Vanuvuori on paikka, johon kelpaisi viedä ulkomaisia vieraitakin. Luontopolun kiertäminen edellyttää pientä peruskuntoa, eikä ravintolapalveluita ole tarjolla, mutta luontokokemuksena retki näkötornille päihittää Puijo-visiitinkin.

Ja jos sattuu olemaan ohikulkumatkalla, moottoritieltä tornin parkkipaikalle ei ole kuin kuutisen kilometriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti