keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Mahtaako hukka periä?

Suomessa ei tunnetusti ole pulaa soista, mikä on siinä mielessä mukavaa, että suot paitsi ovat hienoja myös soveltuvat mainiosti kevättalvisiin harrastuksiin. Savoa ei ole siunattu ihan samanlaisella määrällä soita kuin vaikkapa Pohjois-Pohjanmaata, mutta Kuopion ympäriltäkin löytyy silti monia kivoja aapoja.

Pohjois-Savon laajimmat suoalueet taitavat sijaita Tiilikkajärven kansallispuiston ympärillä.Yhtenä kevätlomamme aurinkoisista päivistä päätimme kuitenkin tutustua Hukkasuohon Lapinlahdella.

Metsäautoteiden päässä olevat kohteet ovat keväisin hankalia saavuttaa, koska pieniä teitä ei yleensä aurata, ja vaikka aurattaisiinkin, ne voivat silti olla keväällä lumisia. Hukkasuon suuntaan näytti menevän pari-kolme pistotietä, mutta pidin lähes varmana, että kaikki ovat lumen peitossa. Olikin yllätys, kun etelästä - Humalapuron suunnasta - menevä tie oli aurattu, ja vaikutti jopa ajokelpoiselta. 


Tien notkelmissa oli silti paikoin 10 - 15 senttiä lunta, mikä ei aamupakkasten aikaan ollut ongelma. Mutta pääsisikö hangen pehmettyä vielä takaisinkin, vai olisiko paluumatkalla tiedossa lapiohommia?

Onneksi olimme tällä kertaa liikkeellä Subarulla, joten ihan pieneen hankeen emme jäisi kiinni, ja autopaikkakin löytyi sopivasti läheltä suon laitaa. Fiatilla en olisi tohtinut tälle tielle lähteä.


Hukkasuon eteläosa on luonnonsuojelualuetta, mikä ei talvisessa maastossa erotu juuri muuten kuin alueen reunamilla olevista tolpista.


Hanki kantoi nyt ensimmäistä kertaa kevään aikana todella hyvin. Tunnelma oli muutenkin korkealla, sillä ennestään vieraaseen alueeseen sisältyy aina oma uutuudenviehätyksensä.


Hukkasuolla on pituutta reilut pari kilometriä eli lumikenkäilyä ajatellen kokolailla sopivasti.


Hyvää taukopaikkaa oli silti yllättävän vaikea löytää, mikä ensisijaisesti johtui lumen määrästä; mitään valmiita rakennelmiahan näillä kulmilla ei ole. Vaikka Hukkasuo on vain muutamia kymmeniä kilometrejä Kuopiota pohjoisempana, hanki oli huhtikuussa selvästi paksumpi kuin vaikkapa Kauppisnevalla muutamaa päivää aiemmin. Paljaita mättäitä ei näkynyt edes rinteiden aurinkoisilla puolilla.

Emme viitsineet alkaa rakentaa mitään virityksiä, joten jatkoimme kulkemista kunnes suon etelälaidasta löytyi evästelyyn soveltuva kaatunut puu.


Vaikka Hukkasuo on mainio paikka keväiseen lumikenkäilyyn, en silti saa silmiäni irti Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilla olevista suoalueista. Lähimmistä esimerkiksi Venenevan seutu näyttää hyvältä, Pudasjärven ympäristöstä puhumattakaan. Päiväseltään molemmat ovat liian kaukana, mutta ehkä Reiskalla pääsisi edes jonkun nevan laitaan; Jerusaleminsuolle kenties?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti