torstai 16. kesäkuuta 2022

Harjunpää ja tulviva puro

Suomessa on paljon harjuja, Wikipedian mukaan jopa 4,5 % koko maan pinta-alasta. Harjut ovat paitsi kauniita yleensä myös helppokulkuisia, ja moniin niistä onkin syntynyt jonkinlainen polku. 

Juuanharjut on viitisen kilometriä pitkä kohouma, joka nimensä mukaisesti kiemurtelee Juuan kunnan pohjoisosassa. En Juuassa asuessani muista koskaan poikenneeni harjuilla, mutta sittemmin paikasta on tullut mieluinen.

Tuntuu erikoiselta, että tällaisisia harjanteita on Suomessa jopa 1,5 miljoonan hehtaarin verran. Monet niistä toki ovat pidempiä, leveämpiä ja korkeampia kuin Juuanharjut, jossa heikkopäistäkään ei vielä huimaa.

Hakeutuessamme toukokuisena viikonloppuna Juuanharjuille oletimme, ettei lumi enää haittaa kulkemista. Pysäköintiin käytetty vanha tuttu soramonttu oli kuitenkin yllättävän luminen.

Itse harjanne vaikutti lumettomalta, ja vaikka aurinko oli sulattanut lumet myös harjun länsipuolelta...


... sen itäpuolella oli vielä monin paikoin paksu hanki. Hetkittäin kävi mielessä, että lumikengät olisivat sittenkin olleet ihan kätevät.

Lumisimmat paikat olivat tietysti kierrettävissä, mutta tällöin helposti päätyi ojitettuun metsään, jossa liikkumista puolestaan rajoitti tulviva vesi.

Juuanharju ei ole lajinsa tunnetuin edustaja, mutta hieno silti. Kesän myötä harjujen kauneuteen hiukan turtuu, koska tällaiset muodostelmat ovat usein aika samankaltaisia.

Särkkälammesta laskevan puron yli on yleensä päässyt siltaa pitkin, mutta nyt sillalle johtavat lankut kelluivat vedessä. Puron takana häämötti Iso-Karhu laavuineen...


... mutta koska olimme juuri kulkeneet mainion penkin ohi, pidättäydyimme yrittämästä yli. Sopivasti kiiruhtaen ylitys olisi ehkä saattanut onnistua.


Vaikka pitkä talvi tuntuu keväällä vähän inhalta, on siinä yksi hyvä puoli: kylmät kelit puskevat hyttyskautta myöhemmäksi. Kylmää enemmän ne tosin taitavat säikkyä kuivuutta, joten jää nähtäväksi, onko asialla vaikutusta koko kesän hyttystilanteeseen.


Juuka on viime aikoina saanut retkeilyaiheista näkyvyyttä, kun kunnan on uutisoitu haaveilevan kansallispuiston perustamisesta Tahkovaaralle. En ole varma, tarvitaanko Suomeen jälleen yhtä kansallispuistoa, mutta retkeilyalueita kuntaan mahtuisi vaikka useampiakin.


Tahkovaaran vieressä olevilla Haukisoilla täytynee silti pyörähtää, kun maasto hieman kuivahtaa. Luonnonsuojelualuetta sekin nykyään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti