Kuten joskus kirjoitin, olen viime aikoina käyttänyt Shotcut-ohjelmaa editoidessani retkiltä kuvattuja videoita. Nykyään olen jo aika sinut ohjelman kanssa, vaikka suuri osa toiminnoista onkin edelleen hyödyntämättä.
Uuden tietokoneen mukana tuli Windows 11-järjestelmä, jonka myötä päätin kokeilla myös Clipchamp-nimistä videoeditoria. Microsoft osti taannoin Clipchampia kehittävän yrityksen ilmeisesti ajatuksenaan korvata tuotteella aiemmin kuoppaamansa Movie Maker -sovellus, jota moni taisi yhä salaa kaivata.
Clipchampin erikoisuus on se, että ohjelma on web-pohjainen ja toimii selaimessa. Se ei silti hyödynnä verkossa mahdollisesti tarjolla olevia resursseja, vaan videon prosessointi tapahtuu kokonaan omalla koneella.
Jos hankkii ohjelman maksullisen version, videoprojektin voi kuitenkin tallentaa pilveen. Ilmaisessa perusversiossa tätä mahdollisuutta ei ole, vaan kaikkien tiedostojen on sijaittava omalla koneella. En ole varma, kuinka kätevää isojen tiedostojen siirtely pilveen mahtaisi edes olla.
Pikaisen kokeilun perusteella Clipchampin helppokäyttöisyyttä ja ehkä monipuolisuuttakin voi kehua. Esimerkiksi siirtymäefektejä Clipchampissa on parisenkymmentä erilaista. Niiden käyttö on myös yksinkertaisempaa kuin Shotcutissa, jossa kerran luodun siirtymän hienosäätäminen on ainakin vähän vaivalloista.
Lisäksi kuvien ja videoleikkeiden päälle voi helposti liittää grafiikkaa ja muita visuaalisia komponentteja, joiden toteuttaminen Shotcutilla tuntuisi äkkiseltään vaikeammalta.
Äänipuolella merkittävintä lienee se, että Clipchamp tarjoaa runsaasti ilmaista musiikkia käytettäväksi videoiden taustalla. Valmiin musiikin käyttämisestä ei ehkä saa tyylipisteitä, mutta... no, musiikin tekeminen vie aikaa, ja joskus ne omat biisitkin loppuvat kesken. Musiikin täytteeksi on tarjolla myös tekstistä puheeksi -toiminto.
4K-tukea Clipchampissa ei ole, mutta harrastelija pärjää ilmankin. Suurempi puute on se, että lopputuloksen laatuun ei juuri voi vaikuttaa. Valittavana on 480p-, 720p- ja 1080p-formaatit, mutta sen tarkemmin parametreja ei voi säätää. Ohjelman tuottama videotiedosto on matalan bittinopeuden ansiosta maltillisen kokoinen, mutta hiukan heikkolaatuinen, mikä näkyy esimerkiksi siirtymäefektien rakeisuutena.
Itse editori toimii melko jouhevasti, vaikka toisinaan ohjelma käyttääkin hetken tietojen puskurointiin. Voi olla, että hitaahkolla koneella Clipchampia on silti mukavampi käyttää kuin kuin Shotcutia, jossa varsinkin undo-toiminto on joskus ärsyttävän hidas.
Suurempia bugeja en pikaisen kokeilun perusteella ohjelmasta löytänyt. Toisinaan avatun projektin ääniraita ei kuitenkaan lähde kuulumaan, mikä ratkeaa siten, että raitaa siirtää hieman ja palauttaa sen sitten takaisin.
Helppokäyttöisyydestä huolimatta en usko käyneeni läpi kaikkia Clipchampin toimintoja ja niiden käyttömahdollisuuksia. Toisaalta ohjelmasta myös puuttunee ominaisuuksia, joita en ole osannut vielä kaivata.
Yhdeltä vähäisemmistä Suovun retkistämme kertyi vain niukalti kuvamateriaalia, mutta päätin testimielessä tuupata otokset Clipchampiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti