lauantai 21. joulukuuta 2019

Piikkinä kengässä

Talviaikaan kengän alle kaipaa usein lisää pitoa. Kengän pohjaan kiinnitettäviä liukuesteitä on monenlaisia, mutta niiden soveltuvuus retkeilyyn vaihtelee.

Suurin osa tähän tarkoituksen tarkoitetuista varusteista on nastallisia tai piikillisiä kumipohjia, jotka vedetään kengän alle, kärjestä kantapäähän. Sellaiset pitävät hyvin, mutta ne on usein sidottu kengän kokoon, joten yksi pari ei välttämättä ole yhteensopiva kaikkien kenkien kanssa. Joskus käy myös niin, että liukuesteet unohtuvat kotiin tai autoon juuri silloin, kun niille olisi tarvetta.

Edellisen talven viimeisillä lumilla löysin jostain tuotteen, joka on järeimpiä liukuesteitä minimaalisempi, mutta saattaisi silti riittää satunnaiseen retkeilykäyttöön. Kyseessä on tarrakiinnitteinen, päkiän kohtaan asennettava liukueste, jossa on seitsemän suurehkoa nastaa.

Koska tuote ei maksanut kuin muutaman euron, ostin kaksi paria kokeillakseni, onko niistä mitään hyötyä. Piikit säilytyspusseineen eivät ainakaan vie paljoa tilaa, joten ne voi hyvin unohtaa talvireppuun, jolloin ne ovat varmasti mukana.


Lyhyen käyttökokemuksen perusteella voi sanoa, että avattava, remmimallinen varuste on ainakin helppo kiinnittää. Toisaalla myytiin samantapaisia, venytettävään kumilenkkiin perustuvia liukuesteitä. Arvelen, että niitä voisi olla vaikea vetää vaelluskenkien päälle (ehkä ei ole tarkoituskaan).

Toisaalta remmi täytyy vetää aika kireälle, jotta se pysyy paikallaan. Jos näin ei tee, varuste joko irtoaa kengän kärjen kautta tai sitten liukuu jalan jalkaholvin kohdalle, jolloin siitä ei ole hyötyä. Saattaa auttaa, jos remmin ujuttaa kengännauhojen alta.


Jos varuste on kunnolla kiinni, se tuo mukavasti lisäpitoa. Ei toki niin paljon, kuin koko pohjan peittävät mallit, mutta äkkitarpeeseen aivan riittävästi. Lisäksi tällainen pieni malli on kävellessä melko huomaamaton, ja toimii jo loppusyksyn liukkailla pitkospuilla.

Toisaalta muutaman euron tuotteelta ei kannata odottaa liikoja. Omasta paristani näkyy jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen puuttuvan kaksi nastaa. Tällä menolla keväällä ei ole jäljellä kuin pelkät kumit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti