perjantai 10. elokuuta 2012

Mietteitä: ruokailu

Tapanani on hankkia vaelluksella tarvittavat ruoat vasta automatkan varrelta. Tämä johtaa helposti siihen, että ruokia rinkkaan sovitettaessa tila loppuukin yllättäen kesken. Yritänkin valita ruokatarvikkeet niin, että ne ovat paitsi kevyitä myös pienikokoisia. Tästä huolimatta rinkan alkupaino karkaa helposti ylös, jos vaelluksen on tarkoitus kestää pidempään kuin muutamia päiviä. Säilyttääkseni homman mielekkyyden pyrinkin rajoittamaan reissun pituuden 3 - 4 päivään vaikkapa tekemällä useampia pienempiä retkiä.

Päivän ruokailujen perusrunko on omilla retkilläni vakiintunut seuraavanlaiseksi:

  • Aamiainen: puuroa, kiisseliä, leipää, kahvia
  • Lounas: leipää, makkaraa, kuppikuumaa
  • Päivällinen: valmispussi, leipää, kahvia

Aamiaisen kohdalla arvostan yksinkertaisuutta, joka parhaiten toteutuu pikapuuroa valmistaen. Valmiit puuropussit ovat aika pieniä, mistä syystä saatan terästää puuroa kiisselillä. Puurohiutaleet voisi tietty pakata isompaan minigrip-pussiinkin, jolloin isommankin määrän annostelu olisi helppoa.

Lounas jää usein kevyeksi, koska en aina malta pysähtyä laittamaan ruokaa. Joskus sentään keitän vettä ja teen kuppikuumaa, joka edes jotenkin vastaa lämmintä ruokaa. Energiansaannin pyrin turvaamaan syömällä kulkiessa pähkinöitä, rusinoita, kuivahedelmiä ja suklaata.

Illalla leiriytymisen jälkeen valmistan usein jonkun valmispussin. Ne ovat nopeita tehdä, mutta jo 3 - 4 pussia vie repusta aika paljon tilaa. Ostankin yleensä mahdollisimman pieniä (max 100 g) pusseja, ja jos olen liikkeellä vaimon kanssa, syömme joskus yhden valmispussin puoliksi.

Leipä on hyvää, mutta sen vaatima tila on muodostumassa ongelmaksi; varsinkin, kun leivän päällekin olisi kiva laittaa jotakin. Olen aiemmin pakannut reppuuni Koskenlaskija-juustoa ja metwurstia, mutta harkitsen korvaavani ne Ridderheim-makkaratangoilla (tai vastaavilla). Ajatus on, että makkara toimii aina leivän kanssa eikä erillisiä levitteitä tarvita. Makkaratangot säilyvät hyvin, niissä on paljon energiaa ja ne on helppo pakata pieneenkin tilaan.

Leipäongelma on silti jäljellä. Näkkäri on kevyttä, mutta hankalaa pakata. Rieskatyyppinen eväs menee reppuun helpommin, mutta painaa enemmän. Pitäisiköhän siirtyä käyttämään tortilloja? Ne säilyvät rieskaa paremmin, ovat käteviä tankomakkaroiden kanssa ja kyllähän niitä mutustaa sellaisenaankin. Ehkä tortilloja voisi vielä täydentää hapankorpuilla.

Ruoanvalmistusta varten kannan mukanani Esbitin 600 ml:n kattilaa ja kaasukeitintä. Ruokailuvälineinä käytän MSR:n lusikka/haarukka -yhdistelmää, joka mahtuu samanmerkkisen n. 400 ml vetävän kipon sisälle. Koska ruoka valmistuu kaasulla, en yleensä ole innokas sytyttämään nuotiota, ellei se ole aivan tarpeellista.

Juomapullona on 800 ml:n muovipullo, jonka lisäksi mukana kulkee litran vetoinen metallipullo vedenpuhdistustarkoitusta varten. Kaksi pulloa tuntuu vähän liioittelulta, mutta veden saatavuus on tärkeää, enkä toisaalta ole keksinyt tähän parempaakaan vaihtoehtoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti