tiistai 7. elokuuta 2012

Mietteitä: yöpyminen

Vaatetuksen ohella olen pohtinut myös yöpymiseen liittyvää problematiikkaa. En juurikaan yövy tuvissa (pitäisi kai enemmän), joten makuupussin ja makuualustan ominaisuudet ovat käytössäni tärkeitä. En kuitenkaan ole löytänyt sellaista alustaa, joka täyttäisi kaikki toiveeni:

  • riittävän pehmeä
  • kestävä
  • paino max 500 g
  • helppo täyttää ja tyhjentää (ilmapatjat)

Solumuovialustat ovat kestäviä, mutta eivät erityisen mukavia nukkua. Ilmapatjat taas ovat pehmeitä, mutta voivat rikkoutua ja ainakin paksumpien alustojen täyttäminen on hiukan työlästä. Lisäksi alle puolen kilon patjojen suhteen tarjonta ei ole kovin runsasta.

Olen päätynyt tässä asiassa kompromissiin ja kannan mukanani sekä ohutta solumuovia (paksuuus 2-5 mm, 100-200 g) että 2/3-mittaista ilmapatjaa (25 mm, 300 g). Alla pidettävä solumuovi paitsi suojaa ilmapatjaa myös pehmentää kokonaisuutta ja varmistaa sen lämpimyyden. Lyhyen (120 cm) patjan käyttöönotto on nopeaa, koska 4-5 puhalluksen jälkeen se on jo täynnä.

Makuupussin valinta on helpompaa, koska sen voi paljolti tehdä sääennustuksen alimpia lämpötiloja tuijottaen. Useimmiten matkaan lähtee untuvapussi, koska omat reissuni ovat yleensä niin lyhyitä, ettei makuupussin keräämä kosteus muodostu ongelmaksi. Mountain Hardwear MTN Speed 32 on nykyään peruspussini, jota käytän mahdollisimman pitkälle syksyyn. Uskoisin, että uusille makuupusseille luvatut mukavuuslämpötilat pitävät nykyään hyvin paikkansa, kunhan niitä käytetään oikein. Olennaista on, että pussin suu kiristetään pään ympärille niin, ettei lämpö pääse karkaamaan ulos.

Reppuun pakattava teltta määräytyy kohteen ja retkiseurueen koon mukaan. Koko perheen (kolme henkeä) reissuilla mukana kulkee Akka R/S 3, vaimon kanssa retkeillessä Kaitum 2 (tunturissa) tai Nallo 2 (metsässä) ja omilla reissulla Nallo 2 (tunturissa) tai Voimalisko (metsässä). Näistä vain Akkassa on iso absidi, mutta Kaitumin kaksi pientä eteistilaakin toimii hyvin ja yksin kulkiessa pienempikin nurkka riittää. Tärkeänä ominaisuutena pidän sitä, että sisäteltta pohjoismaiseen tyyliin nousee ylös ulkoteltan mukana. Sisäteltan virittäminen sateisessa tunturissa ei houkuta, koska rankka sade muuttaa telttapohjan hetkessä uima-altaaksi.

Telttayöpyminen on parhaimmillaan hyvin miellyttävää, mutta joskus ympäröivät olosuhteet vaikeuttavat nukkumista. Telttaan ropiseva sade ja tuuli voivat tuottaa sen verran melua, että repusta löytyvät korvatulpat ovat tärkeitä siinä missä hammasharjakin. Todella kovaan myrskyyn en ole koskaan joutunut, mutta yöllä tunturiin nouseva ukkonen löytyy kyllä inhokkilistani kärkisijoilta.

4 kommenttia:

  1. Olen päätynyt samaan alustaratkaisuun kuin sinäkin - lyhyt ilmatäytteinen (minun pituudellani Prolite XS riittää) ja kevyt solumuovi. Mistä olet löytänyt noin ohuen solumuovin? Nykyinen solumuovini on vajaan sentin paksuinen, turhan paksu siis ainakin kesäkäyttöön. Silmiini ei toistaiseksi ole osunut ohuempaa (paitsi joissain nettikaupoissa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itseasiassa kokeillut useampaakin solumuovia, ainakin seuraavia:

      - 1+ mm: Citymarketista, vähän rihveli ja hiukan liian ohut lyhyen ilmapatjan kanssa -> jalkoja voi palella
      - 2+ mm: Citymarketista, toinen puoli sinertävä ja toinen hopean värinen, aika leveä -> ei olennaisesti kevyempi kuin 5 mm:n solumuovi, muuten laatu OK
      - 5+ mm: Sellainen "perusvihreä" muovi, jota myydään liki kaikissa marketeissa muutamalla eurolla, tätä käytän kesäisin
      - 10+ mm: Partioaitan Tunturihaukka-alusta, jota käytän syksyisin

      Testaamatta on vielä, kuinka ProLiten paksumpi (3.8 cm) malli toimii noiden ohuimpien solumuovien kanssa. Toisaalta jos kantapäitä kylmää, siihen ei paksumpi 2/3 -ilmapatja kyllä auta... :-I

      Poista
  2. No kannatti avata suunsa = kysyä asiaa: taikasana on markettien tarjonta! Miten en olekaan marketeista hoksannut alustoja katsoa (vaikka yleensä retkihyllyt kyllä muuten katsastan). Sieltä tosiaan voisi löytyä kaipaamani alusta. Syksyllä mielelläni käytänkin vähän paksumpaa alustaa, mutta kesällä riittäisi kevyempikin. Ajattelin, että kun mukana kuitenkin kulkee myös istuinalusta, niin sen voin heittää jalkopäähän lisälämmikkeeksi ohuen solumuovin alle, jos jalkoja alkaa palella.

    Minulla on myös Proliten paksumpi versio naisten täyspitkänä mallina (168 cm taitaa olla alustan pituus?). Mukavahan se on, mutta painavampi, ja vie aika paljon tilaa repusta. Lisäksi siinä on rikkoutumisriski suurempi - solumuovi + lyhyt ilma-alusta kun ei samalla lailla voi täysin pettää.

    VastaaPoista
  3. Juu, käytän itsekin joskus istuinalustaa jalkojen lämmittämiseen... Ja lyhyen patjan kanssa ei kesälläkään voi lähteä matkaan ilman villasukkia! :-)

    Mutta täytyy vähän korjata edellistä viestiäni: tuo ohuin (1+ mm) alusta ei tainnutkaan olla peräisin CM:stä vaan Maxi Makasiinista (vrt. Halpa-Halli, Tokmanni). Eikä se muutenkaan ole ihan samanlaista solumuovia kuin paksummat alustat, vaan pikemminkin jotain pinnoitettua vaahtomuovia tms. Makuualustana tuotetta myytiin, mutta se varmaan soveltuisi paremmin johonkin toiseen käyttötarkoitukseen (en vaan tiedä mihin...).

    VastaaPoista