sunnuntai 29. syyskuuta 2024
keskiviikko 25. syyskuuta 2024
Luokkaretkellä
Linnakartanon piha oli rauhallinen paikka yöpyä. Harjun ympäriltä on joskus kaadettu metsää oikein isolla kädellä, mutta kartanon tiluksilta puustoa on vain harvennettu.
Aamutoimien jälkeen jatkoimme kohti Iso Ahvenjärveä. Iisalmentieltä paikalle opastavan liikennemerkin ohi on ajettu monen monta kertaa, mutta kertaakaan ei ole sitä seurattu. Nyt viimein kurvasimme Ahokylästä Leppiperän suuntaan ja ajoimme järven lähellä olevalle tilavalle P-alueelle.
Vilkaisu rannan suuntaan paljasti, että perusasiat ovat Ahvenjärvellä kunnossa ainakin mitä päivävierailuihin tulee: rannan läheisyydestä löytyy kota, tulipaikka sekä vuokramökki saunoineen.
Ihan uusinta uutta rakennelmat eivät edustaneet, mutta vaikuttivat silti hyväkuntoisilta. Paikalle ei ollut vielä saapunut muita, joten kiiruhdimme suoraan järven ympäristössä kiertävälle metsänoppimispolulle, kuten polkua Retkikartassa kutsutaan.
Nimi ei omaan korvaani kuulostanut erityisen houkuttelevalta, mutta Ahvenjärveä on silti vieroksuttu turhaan, sillä oppilaitosmaisesta vivahteesta huolimatta reitti on varsin hieno!
Opaskylteissä ja Pyhännän kunnan sivuilla puhutaankin mieluummin Kairanmaankierroksesta. Kummin vain, polun erityispiirteenä voi pitää sitä, että sen varrella on tarjolla hyvin monenlaisia metsätyyppejä (tai kasvutyyppejä, kuten lukuisissa opastauluissa sivistetään): enimmäkseen mänty- ja kuusimetsää, mutta myös koivikkoa ja jopa lehtoja.
Metsän ohella polku kiemurtelee kauniiden lampien vierustamilla soilla ja harjuilla.
Kauneuspisteitä ei kuitenkaan jaeta reitin varrella olevalle "kaatopaikkarastille", jonka tarkoitus on esitellä ihmisen luontoon jättämiä jälkiä.
Reilun kahdeksan kilometrin mittaisen reitin varrella on kolme laavua. Kun kiirettä ei ollut, pysähdyimme niille kaikille.
Ollessamme Hautalammen laavulla lennätin Mallaa, joka havaitsi, että parkkipaikalle oli lähtömme jälkeen ilmestynyt kaksi linja-autoa. Se tarkoittaisi potentiaalisesti sadan ihmisen vahvuutta, tai ainakin viittäkymmentä, koska muuten busseja olisi todennäköisesti vain yksi.
Iso Ahvenjärven ympärysmitta ei ole kuin pari kilometriä, joten elämäniloiset lapset saavuttivat asemapaikkamme nopeasti. Samalla omankin retkemme tunnelma muuttui olennaisesti luokkaretkimäisempään suuntaan.
Nämä toukokuun lämpimät päivät ovat monella tapaa kesän parhaita hetkiä, kun hyttysiä ei vielä näy, mutta muu eläinkunta on aktiivisimmillaan. Erikoisempia lintuja ei silti näkynyt, ja kohtaamamme haukkakin lensi yli niin nopeasti, että tulin kameroineni yllätetyksi. Linnuilla saattoi nyt olla ihan hyvä syy paeta järveltä.
Patikkapolun ohella Iso Ahvenjärven liepeille on merkitty myös hiihtoreittejä. Jälkeenpäin kävikin ilmi, että Pyhännältä tulee järvelle talvisin hiihtolatu. Se on merkitty vapaan hiihtotavan laduksi, joten onkohan se ihan isolla koneella tehty? Paljolti aukeilla soilla etenevä reitti voi olla viheliäinen pitää auki.
lauantai 21. syyskuuta 2024
Lukitsen vastauksen
tiistai 17. syyskuuta 2024
Linna vai kartano?
"Ensolainen metsänkäsittely" on menetelmä metsänhoidossa, jossa metsää käsitellään jatkuvapeitteisesti eli ilman avohakkuita. Tässä menetelmässä pyritään säilyttämään metsä jatkuvasti peitteisenä, mikä tarkoittaa, että alueella on aina puita eri-ikäisinä ja -kokoisina. Ensolainen käsittely on yksi tapa toteuttaa jatkuvan kasvatuksen periaatteita, joissa metsää uudistetaan luonnollisesti ja pyritään säilyttämään sen ekologinen tasapaino.
Tämän käsittelyn tavoitteena on yhdistää metsänhoidon tuottavuus ja ekologinen kestävyys siten, että metsä pysyy luonnonmukaisena ja monimuotoisena, mutta myös tuottaa taloudellisesti arvokasta puuta ilman suuria, avohakkuun jäljiltä jääviä aukkoja.
Kuulostaa järkevältä, mutta voi aiempien kokemusteni perusteella olla myös puuta heinää.
Retkikartassa näkyvä polkumerkintä ei tuntunut olevan ihan ajan tasalla, ja kun alueella risteilee useita patikka-, fillari- ja moottorikelkkareittejä, suuntaa täytyi risteyskohdissa vähän hakea. Makkolankoskella eteen tuli karttaan merkitsemätön laavu sekä silta, jonka kautta olisi voinut jatkaa Iso Ahvenjärven suuntaan.
perjantai 13. syyskuuta 2024
Nopeammin, korkeammalle, leveämmin
tiistai 10. syyskuuta 2024
Lisää pumpulia

perjantai 6. syyskuuta 2024
Vaikeuksia
tiistai 3. syyskuuta 2024
Pumpulin kosketus

Kirkkopolku etenee varjoisassa ja paikoin rotkoisassa metsässä, johon aurinko ei juuri yllä. Polun varrella olikin vielä toukokuun lopussa varsin paljon lunta, joten loppumatkan kivikoissa täytyi vähän katsoa, mihin jalkansa asettelee.
Pumpulikirkko on nykyisin osa Tiilikkajärven kansallispuistoa, minkä myötä puiston säännöt koskevat myös kirkon ympäristöä. Vaikka taannoin kirjoitin hieman vieroksuvani kansallispuistoja, vaikeaa näiltä on täysin välttyäkään. Täytynee yrittää käyttäytyä.