Internet on nykymaailmassa tärkeä juttu, halusipa sitä tai ei. Voisi olla ylevää edes joskus elää ilman nettiyhteyttä, mutta käytännössä se on vaikeaa, jos meinaa pitää itsensä kiinni työelämässä ja yhteiskunnan rattailla.
Retkireissuillakin nettiyhteys on vähintään kätevä, koska sen kautta näkee kartat ja sääennusteet milloin vain. Ja jos oma ammatti mahdollistaa tietokoneella tehtävät etätyöt, netin avulla retkeilyauto muuntuu tarvittaessa konttoriksi keskellä metsää.
Kännykkää käyttäen nettiyhteys seuraa mukana melkein minne tahansa, mutta itse päädyin hankkimaan erillisen 4G-matkamokkulan. Minulla oli ennestään tabletissa 50 Mbps-liittymä, johon kuuluvan SIM-kortin siirsin mokkulaan. Retkeilyautossa ratkaisu on toimiva, koska yhteyden voi helposti jakaa usealle laitteelle, ja satunnaiseen selailuun nopeus riittää kahdellekin ihmiselle.
Laitetta kutsutaan matkamokkulaksi ilmeisesti siksi, että siinä on oma akku, jonka luvataan kestävän 6 - 8 tuntia. Käytännössä aika jää kyllä lyhyemmäksi, millä ei kuitenkaan ole merkitystä, koska pienivirtaisen laitteen lataaminen ei ole retkeilyautossa ongelma. Paikallaan ollessa mukula on yleensä jatkuvasti kiinni auton USB-portissa.
ZTE:n valmistama mokkula on kiinalaista tekoa ja hiukan halvan oloinen, mutta hoitaa silti hommansa. Etähommissakin 50 megabitin yhteys on varsin riittävä, ja hätätilassa myös kännykän nopeampi liittymä on käytettävissä. 5G-yhteydestä ei silti olisi mitään hyötyä, koska se lakkaa toimimasta melkein heti, kun kotipihasta kaartaa ulos.
Ainoa ongelmia aiheuttanut asia onkin toistaiseksi ollut 4G-verkon kuuluvuus, joka etenkin itäisessä Suomessa on paikoin heikko. Huonossa kentässä parhaan kuuluvuuden yleensä saavuttaa, kun sijoittaa mokkulan kattoluukun läheisyyteen. Joskus nostan laitteen katolle asti, mutta... no, etenkin sieltä se täytyy aina liikkeelle lähdettäessä muistaa ottaa pois.
Hiukan huolettaa se, että kattavampaa 3G-verkkoa ollaan lähiaikoina sulkemassa. Mokkulan näytöllä näkyvien tolppien lukumäärä on joskus ollut yksi yöpaikan valintakriteereistäkin, joten toivoa sopii, että 4G-verkon kuuluvuus paranee ennen kuin vanhemmasta luovutaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti