keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Aurinkoa ja lumisia rinteitä

Kalajanvuorelta alkanut pitkä viikonloppuni oli kääntynyt ehtoopuolelle: edessä oli enää maanantai kaikkine lieveilmiöineen.

Maanantai-aamu kuitenkin valkeni aurinkoisena, mikä sai minut pohtimaan, voisikohan viikonloppua vielä hiukan venyttää. Jospa lähtisin vaikka Tahkolle, jossa on keväisin tullut ennenkin käytyä? Lumikenkäilemään!

Intoni lähteä liikkeelle kasvoi kohisten. Lopulta intoa oli ehkä liikaakin, koska peruuttaessani autoa parkkiruudusta edestä kuului epämiellyttävä ääni. Olin unohtanut irrottaa lämpöjohdon tolpasta, minkä seurauksena ajastimen kappaleet lojuivat nyt pitkin pihaa.

Vahinko harmitti minua, mutta pahemminkin olisi voinut käydä. Mikäli ajastin ei olisi antanut periksi, olisin saattanut raahata tolpan mukanani moottoritielle asti. Mutta mistään sähköautosta minun ei selvästikään kannata haaveilla.

Sählääminen viivästytti lähtöäni, koska se aiheutti turvallisuuspuutteen, joka minun piti ensin paikata. Lopulta kuitenkin pääsin tien päälle ja kohti Tahkovuorta.

Menomatkalla ajelin Kinahmin ohi. Päätin pikaisesti poiketa vaaran eteläpäässä katsomassa, miltä retkeilyreitti tähän aikaan vuodesta näyttäisi.


Hanki kantoi pakkasyön jälkeen hyvin. Tunsin houkutusta lähteä nousemaan Kinahmin etelärinnettä, mutta palasin kuitenkin autolle ja jatkoin matkaani ajaen.


Päästyäni Kinahmin länsipuolella olevan parkkipaikan kohdalle pysähdyin jälleen. Tuijotin valkoista rinnettä ja yritin keksiä syitä, miksi minun ei oikeastaan pitäisi kiivetä Kinahmille.

  • Minulla on kiire jonnekin. False!
  • Vettä tihruuttaa ja kaikki on muutenkin harmaata. False!
  • Kinahmin harjalla on väkeä kuin pipoa. False!
  • Eihän tänne saa autoakaan parkkiin. False!

Asia ratkesi nopeasti. Pysäköityäni auton nappasin lumikengät mukaani ja suuntasin kohti Kinahmin länsirinnettä. Joku konekin oli yrittänyt samaa, mutta luopunut sitten hankkeesta.


Jyrkässä rinteessä piti vähän puuskuttaa, vaikka hankikanto helpottikin etenemistä. Huhtikuussa puut eivät ole yhtä hienoja kuin keskellä talvea, mutta auringon lämmössä asia ei suuremmin haitannut.


Päätin aluksi tavoitella Kinahmin pohjoispäätä. Kävin siellä edellisen kerran marraskuussa 2016, mutta nyt tienoo oli hakkuiden jäljiltä kovin erilainen.


Intiaanikota sentään oli entisellä paikallaan, vaikka ei se erityisen kutsuvalta näyttänyt tälläkään kertaa.


Kinahmin suuruuden vuosina kota lienee silti ollut suosittu, ainakin jos viereisistä pysäköintimerkinnöistä saattoi jotain päätellä.


Pohjoisrinteestä avautuu kiva maisema kohti Tahkon vaaroja.


Vaikka Kinahmin laki on paikon pusikkoinen, myös avarampaa maastoa on tarjolla. Tässäpä kelpaa lumikenkäillä!


Siellä täällä kierreltyäni päädyin jälleen Kinahmin huipun lähellä olevalle tornille. Pitäisiköhän viimeinkin kiivetä katsomaan, miltä maailma näyttää ylätasanteelta käsin?

Päätin kuitenkin lähettää Kaukon asialle. Se vaikutti palattuaan pettyneeltä.

  • No, millaista siellä ylhäällä oli?
  • Aika tylsää, ei sieltä mitään näkynyt.
  • Niinkö? Kai tuollaisesta tornista nyt jotain näkyy?
  • Ei mitään mielenkiintoista ainakaan, pelkkiä puunlatvoja vain.
  • Höh.

Ei olisi pitänyt uskoa tehtävää Kaukon käsiin. Se ei ymmärrä, että joillekin nouseminen maitolaiturillekin voi olla elämys. Kyllähän liki kymmenmetrisestä telineestä ainakin useimpien puiden yli näkee.


Tornilta poistuttuani lompsin takaisin autolle ja jatkoin matkaani Tahkolle. Laskettelurinteet vaikuttivat edelleen hyväkuntoisilta.


Alkuperäinen ajatukseni oli lumikenkäillä Rahasmäelle, mutta käveltyäni kilometrikaupalla Kinahmin rinteitä suurin palo oli jo sammunut. Niinpä kävin vain syömässä hintaansa (16 €) nähden vaatimattoman lounaan, ja jäin sitten hetkeksi pyörimään Syvärin jäälle.


Liki lumettomalla jäällä olevat kuviot näyttivät kiehtovilta. Mitähän tässä talvella oikein touhutaan? Luistellaan tietysti ainakin, mutta lentokoneellako tuolle kiitotielle on tarkoitus laskeutua? Vai peräti avaruusaluksella?

11 kommenttia:

  1. Oletko käynyt tänä vuonna Kinahmilla? Onko uusi kuvia lumettomalta ajalta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kinahmille kiivettiin edellisen kerran huhtikuussa, mutta viimeisimmät lumettomat kuvat taitavat olla jo parin vuoden takaa. En ole ihan varma, mikä vuodenaika on itselleni mieluisin, mutta kyllähän Kinahmilla on hankiaisten aikaan jotain erityistä...

      Poista
    2. Selvä. Mikä on kahden kodan kunto, sopivatko talviseen yöpymiseen, onko niiden sisällä tulentekoon tulisijaa vielä? Millainen pohja intiaanikodassa on? Eli tuo intiaanikota ja korkeimman kohdan viereinen kota.

      Poista
    3. Intiaanikota (Kinahmin pohjoispäässä) on huonokuntoinen eikä erityisen siisti muutenkaan. Se on kai joskus toiminut kelkkareitin taukopaikkana, jolloin kodassa lienee ollut pienimuotoista kahvilatoimintaakin. Nykyään kota taitaa olla avomallinen, ts. ovi puuttuu. Kun viimeksi kävin kodalla, ei se oikein houkuttanut edes lyhytaikaiseen pysähtymiseen, liekö ollut penkkejäkään (maalattia ainakin).

      Lakipisteen lähellä oleva suoja on parempi (täällä on pari kuvaa: https://askelmittari.blogspot.com/2016/11/savon-tuntureilla.html). Maalattian päälle on rakennettu tulisijaa kiertävät penkit, joiden päälle mahtunee makuuasentoonkin. Oven saa kiinni, joten kaipa rakennelma hiukan lämpöäkin pitää. Puuhuollon toimivuudesta en tiedä, mutta kyllä sinne talvisin aina joku tulet tekee.

      Vielä etelämpänä (noin puolessa välissä Kinahmin harjannetta) on myös lukittu tupa (https://askelmittari.blogspot.com/2020/04/kieltolain-aikana.html), jota kyläyhdistys (https://www.kinahmikonttimaki.net/luontokohteet) kai vuokraa ulkopuolisille. Tästä minulla ei ole tarkempaa tietoa.

      Poista
    4. Kiitos tiedoista!! Olen itse käynyt Kinahmilla monta kertaa vuosina 2001, ja 2012-2017, nutta aina kesällä. Intiaanikodasta taakse 40-90 metri oli aaltopellistä ja muovipressusta tehty katollinen laavu jolla oli tulisija autonvanteessa.

      Poista
    5. Tuon kyläyhdistyksen tuvan vuokra oli 40 € per yön yli yöpyminen, kyläyhdistyksen sihteerin mukaan vuonna 2020. Pihalla kuulemma myös kaivo.

      Poista
    6. Korkeimman alueen mainitsemasi 'parhaan kodan' (Joka sopinee myös yö-majottumiseen ja ovet saa kiinni myös sisäpuolelta, muistaakseni myös kattoluukun sai kiinni ja auki.) länsipuolella rinteessä on joku tuntematon laavu, rnnepolkujen varrella jotka johtavat pelloille ja metsätielle länsipuolen maatilalle. Itse en ole tätä vielä löytänyt. Katso www-linkki: https://www.retkikartta.fi/?mapId=23806

      Poista
    7. Jos Kinahmilla olevia suojia etsii kartalta, jää väkisinkin hämmennyksen valtaan. Kun kartassa lukee "laavu", maastossa on kota, ja "kota" puolestaan näyttää karjamajalta, joka oikeasti on ihan toisaalla... Tuota "tuntematonta laavua" en ole itsekään löytänyt, ja olenkin ollut siinä uskossa, että kyse on vain virhemerkinnästä kartassa (tai sitten laavu on purettu).

      Intiaanikodan pohjoispuolella taitaa tosiaan olla vielä yksi laavunraato (https://askelmittari.blogspot.com/2019/11/pienta-jannitetta.html), mutta siitä ei ole paljoa jäljellä. Ja kodan eteläpuolelle (hakuuaukea reunaan, lännen puolelle) on hiljattain rakennettu pienimuotoinen maisemapaikka, jossa on ainakin tukeva penkki.

      Poista
    8. Nyt tuo pohjoinen "intiaanikota" on muutettu (palautteestani karttapaikka.fi:hin) laavusta kodaksi.

      Poista
  2. http://www.askokorpela.fi/yhteisku/Suomi/Nilsia/Kinahmi/KinahmiKyla/Vaellusreitti-19990927-SavonSanomat.htm
    Tuossa Savon Sanomien 27.9.1999 juttu 12 km vaellusreitin avajaisista. Puisia viittoja, merkkejä yms. löytyy vielä maastosta.

    VastaaPoista