lauantai 30. tammikuuta 2016

Pieni lyhtykatsaus

Hyvä otsalamppu on ulkoilijan kaveri. Onkin ollut mielenkiintoista seurata, miten valaisintekniikka on etenkin led-valojen myötä kehittynyt. Nykyisinhän parhaat otsalamput vastaavat valoteholtaan auton ajovaloja.

Itse olen nilkuttanut eteenpäin aika monenlaisessa valossa; lähinnä kävellen, juosten ja hiihtäen. Viime vuosina päätä on useimmiten puristanut Led Lenserin H6 -valaisin.

Malli ei ole enää aivan uusi, mutta sen valomäärä (200 lm) on kohtuullinen ja säätöominaisuudet riittävät. Lisäksi valaisin on kevyt, joten sitä voi käyttää monenlaisessa liikunnassa. Kolmen AAA-pariston voimin lamppu hohtaa riittävän pitkään, ainakin säästöliekillä.

Retkireppuun pakkautuu yleensä Black Diamond Ion. Ion on hyvin kevyt (~30 g) ja sen valoteho riittää hitaaseen kulkemiseenkin, mutta lampun vaatima 6V-paristo on harvinainen ja joskus kalliskin. Valaisimen uudempi malli on hiukan suurempi ja käyttää erilaisia paristoja.


Täysin toista ääripäätä edustaa XGlow-otsalamppu, jonka joskus tilasin edullisesti verkkokaupasta. Kyseessä on monipuolinen ja järeä lamppu, mutta niin painava, ettei sitä oikein voi käyttää hikiliikunnassa. Kotiaskareisiin tai kävelylenkeille se kuitenkin soveltuu.


Vaimon polkua on puolestaan valaissut Photon Pump -merkkinen, melko edullinen valaisin. Sen tuottama valomäärä (80 lm) on jokseenkin riittävä, mutta muut ominaisuudet ovat vaatimattomat. Valon kirkkautta tai valokeilaa ei voi säätää, joten yleensä valoa on joko liikaa tai liian vähän.

Puutteen havaittuani päätinkin hankkia vaimolle uuden otsalampun. Aluksi ajattelin ostaa samantapaisen lampun kuin itsellänikin on, ehkä Led Lenserin uudemman mallin. Aiheeseen tarkemmin tutustuttuani kaupasta kuitenkin lähti mukaan Petzl Tikka RXP.


Tikka alkoi kiinnostaa ohjelmoitavuutensa ja älyominaisuuksiensa vuoksi: valaisin osaa automaattisesti säätää valotehoa ja valokeilaa ympäröivien olosuhteiden mukaisesti. Tarjolla siis on kaikki se hyvä, mitä omassa Led Lenserissänikin on, mutta ilman turhaa räpläämistä.

Tikka RXP sisältää kolme valotilaa: automaattitila, manuaalitila ja punavalo kartan lukemista varten. Petzlissä ei ole valokeilan säätömahdollisuutta, mutta erillinen lähi- ja kaukovalo ajaa jokseenkin saman asian. Niiden lisäksi etupaneelissa on valomäärän anturi.

Sekä automaatti- että manuaalitilaan voi liittää enimmillään kolme esiohjelmoitavaa tehoasetusta. Asetukset luodaan tietokoneella ja siirretään sitten valaisimeen. Haluttu tila ja tehoasetus aktivoidaan käytön aikana lampun kytkimillä.

Automaattitilaan liittyvillä asetuksilla käytännössä määritetään, kuinka pitkään lampun halutaan palavan (1 .. 10 h). Tämän jälkeen valaisin säätää valotehoa itse ja päättelee tilanteen mukaan, tarvitaanko lähivaloa, kaukovaloa vai molempia.

Manuaalitilassa taas asetuskohtaisesti valitaan, käytetäänkö lähivaloa, kaukovaloa vai molempia, ja millä teholla. Ajatus lienee, että käyttäjä voi luoda yhden asetuksen vaikkapa teltassa notkumista varten (lähivalo, heikko teho) ja kaksi muuta asetusta liikkumista varten (lähi-/kaukovalo, suurempi teho).

Käyttökokemusten perusteella voi sanoa, että automaattitila on kätevä ja toimii aktiivisessa liikunnassa hyvin. Automaattitilan kanssa lamppuun ei juurikaan tarvitse koskea. Kun laitteeseen ohjelmoi muutamia eripituisia paloaikoja, niistä voi sitten aktiviteetin keston perusteella valita sopivimman.

Manuaalitilan hyödyllisyys sen sijaan mietityttää. Jo laitteeseen siirretyt asetukset osoittautuvat käytön aikana huonoiksi, asialle ei voi tehdä mitään. Itse tykkäisin, että lampussa olisi portaattomat säätimet valotehoa ja lähi-/kaukovalovalintaa varten.

Tikka RXP (215 lm) vaikuttaa kirkkaammalta kuin oma Led Lenserini, vaikka molempien valomäärä on jokseenkin sama. Tikka RXP:n ladattavuus on hyvä juttu, mutta erikseen ostettavan adapterin avulla valaisinta voi käyttää myös paristoilla.

4 kommenttia:

  1. Otsalampuissa alkaa olla jo melkoisesti valinnanvaraa. Mutta vielä en ole nähnyt lamppua, jossa olisi yksi tuiki tarpeellinen ominaisuus: paristonvaihtovalo.

    Siinä olisi pieni akku, joka latautuisi täyteen aina, kun lampussa on paristot paikallaan, ja ledi, jonka valoteho riittää valaisemaan sen, mitä paristojen vaihdossa tarvitaan. Tuo kokonaisuus voisi olla upotettuna vaikka pään ympäri menevän hihnan solkeen. Akun kapasiteetin ei tarvitsisi olla suuri. Riittäisi, jos pikkuvalo palaisi sen turvin 5-10 minuuttia eli sen ajan, joka menee vaihtoparistojen esille kaivamiseen ja paikalleen laittoon.

    Kun tuollaista ei ole, täytyy retkille ottaa aina jokin toinen valonlähde mukaan, jotta varsinaisesta valaisemesta saa paristot vaihdettua - ainahan ne tyhjenevät juuri pimeimpään vuorokaudenaikaan :)

    Tokihan ne paristot saa pimeässäkin vaihdettua, mutta mukavampaa se olisi, jos näkisi, mitä tekee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paristovaihtovalo voisi kyllä toimia; tosin arvelen, että lamppujen valmistajat ovat jo käyneet läpi saman ajatuksen. Ehkä lampun paristopesään voisi myös sutia jotain hohtavaa ainetta (kaipa sellaisia on olemassa myrkyttöminäkin)? Kännykkääkin voi tietysti käyttää apuvalona.

      Itselleni riittäisi, jos paristojen asentaminen olisi riittävän helppoa ja nopeaa, siis tyyliin "SD-kortin vaihtaminen". Tuossa Petzlissä akun vaihtaminen on vähän hankalaa valoisallakin, koska akkupesän luukku ei aukea tarpeeksi. Voisi ajatella, että tällaiset ongelmat olisivat helposti ratkaistavissa.

      Poista
    2. Oman Fenix HL-30 -lamppuni paristonvaihto on kyllä mahdollisimman hankala: ensin valaisin pitää irrottaa hihnasta ja sitten täytyy vääntää paristokotelon tiukka kansi auki. Kumpaakaan toimenpidettä ei voi tehdä yhdellä kädellä, joten kännykän tai muun apuvalon piteleminen ei onnistu. Siksi kuljetan mukana yleensä toista otsalamppua ihan vain paristonvaihtovaloksi.

      Poista
    3. Eipä varalampusta haittaakaan ole. Itselläni on sellainen tapa, että kannan retkillä/hiihtäessä kaulassani hihnaa, jossa roikkuu 1) pieni kompassi, 2) hätäpilli ja 3) avaimenperävalaisin.

      Harvoinpa noita tarvitsee (eniten tietysti kompassia), mutta niiden henkinen merkitys on sitäkin suurempi... Pilliin olen ajatellut puhaltaa sitten, jos karhu meinaa päästä niskan päälle. :)

      Poista