Lehdissä puhutaan taas influessa-aallosta. Sairastaminen on yleensä ikävää, minkä itsekin uudenvuoden lomalla huomasin. Kuumeeton nuha ei ollut taudeista pahimpia, mutta teki silti olosta epämiellyttävän.
Olen viime vuosina väistellyt kulkutauteja aika hyvin. Muistelen, että edellisen kerran kärvistelin kuumeisena keväällä 2013, kun flunssa iski huhtikuisella hiihtoreissulla.
Tuolloin sairastinkin oikein huolella. Kyseessä ei ollut ensimmäinen pieleen mennyt lomareissu, joten aloin tervehdyttyäni miettiä, kuinka taudeilta voisi välttyä. Tuntuu tyhmältä ajaa tuhannen kilometrin päähän huomatakseen, ettei hiihtämisestä tai retkeilystä tulekaan mitään.
Joskushan sitä väkisinkin sairastuu, mutta voisiko todennäköisyyttä jotenkin pienentää? Sekin auttaisi, jos on kipeänä vain joka toinen vuosi sen sijaan, että sairastaa kahdesti vuodessa.
Matkoilla perusongelma on se, että kun ihminen poistuu tutusta elinpiiristään, vastaan tulee ihan uudenlaisia bakteereja ja viruksia. Yleiskunnolla ja terveellisellä ruokavaliollakin voi olla merkitystä, mutta paras vaihtoehto lienee silti karttaa pöpöjä parhaan kykynsä mukaan.
Käytännössä tehokkain keino on pestä kädet mahdollisimman usein. Jos peseminen ei onnistu, voi käyttää käsidesiä, vaikka se ei välttämättä tehoakaan viruspohjaisiin tauteihin.
Hygieniaa voi vielä täydentää niin, että välttää paljain käsin koskemasta sellaisiin pintoihin, joita suuri määrä ihmisiä koskettelee. Käytännössä tämä siis tarkoittaa ovenkahvoja, ostoskoreja, pankkiautomaattien ja maksupäätteiden näppäimistöjä, rahaa ja niin edelleen.
Talvella tämä on helppoa, koska käsineitä käytetään muutenkin. Itse en nykyään luovu niistä kauppareissuillakaan. Kesällä taas pyrin pesemään kädet jo kaupasta poistuessani - tai käytän käsidesiä, jota on autossa mukana.
Toisinaan pintojen välttely on hankalaa, aiheuttaa hihojen venymistä ja näyttää oudolta. Esimerkiksi oven avaaminen kyynärpäällä tai hanurilla voi olla vaikeaa. Pienet vaikeudet on kuitenkin helppo hyväksyä, jos niillä huomaa olevan merkitystä terveenä pysymisen kannalta.
Jos tauti kaikesta huolimatta pääsee yllättämään, kannattaa asiaan suhtautua analyyttisesti. Mikä meni pieleen ja miksi? Asia voi selvitä, kun muistaa yleisimpien tautien itämisajan olevan 1 - 3 vuorokautta.
Itse laadin oman analyysini Saariselällä. Se sai minut pohtimaan ruokailutilanteita, jotka ovat lomareissuilla tavallisia.
Olisi hienoa, jos kaikki ihmiset pesisivät kätensä ennen hotelliaamiaista. Todennäköisempää kuitenkin on, että joku on juuri ennen ruokailua kaivanut yhdellä kädellä nenäänsä ja toisella muniaan, mikä ei voi olla vaikuttamatta aamiaispöydässä olevien ottimien puhtauteen. Jos siis tapaa tarttua ottimiin oikealla kädellä, ei saman käden sormia kannata ainakaan nuolla puhtaaksi, vaikka niihin menisikin vähän hilloa.
Mutta vaikka pyrkisi huomioimaan kaikki asiat, on tiettyjä juttuja, joihin ei itse voi vaikuttaa. Yksi hankalimpia asioita on oluen tilaaminen ravintolassa.
Mitä tapahtuu, kun tilaat tuopin hanaolutta? Tarjoilija valuttaa oluen tuoppiin, ja toimittaa tuopin sinulle. Parhaassa tapauksessa tarjoilija pitää kiinni tuopin alaosasta, mutta joskus lasiin tartutaan ylempää, ja pahimmillaan tuoppi kannetaan pöytään sormiotteella yläpuolelta roikottaen. Siis samasta kohtaa, jonka kohta työnnät suuhusi. Mitä kaikkea ne sormet ovet koskettaneet? Milloin ne on viimeksi pesty?
Hiukan vainoharhaista? Ehkä. Asian liiallinen pohtiminen johtaa helposti ylilyönteihin.
Toisaalta jos pähkäilyt pelastavat yhdenkin hiihtoreissun, niistä ei ole haittaakaan. Saunaoluen voi yhtä hyvin ostaa kaupastakin, kunhan vain muistaa pestä tölkin ennen käyttöä...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti