keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Kaikkien kaveri

Ajauduin eilen matkailuvaunuliikkeeseen, vahingossa kai. Tai ehkä siinä joku ajatuskin oli, mutta tuskin mitään järkevää. Aika kuitenkin kului varsin mukavasti autoja ja vaunuja katsellessa.

Joskus takavuosina tuli muutamana kesänä matkailuautoiltua Norjassa. Niistä reissuista jäi ihan mukavat muistot, vaikka emme sittemmin ole autoa tai vaunua vuokranneetkaan.

Kuten moni muukin, olen aina pitänyt matkailuautoa helpompana vaihtoehtona. Tuskinpa kukaan saa mitään kiksejä peruuttaessaan asuntovaunua muiden ihmisten ihastellessa suorituksen etenemistä.

Vaunussakin on silti omat hyvät puolensa: edullisempi hankintahinta, pienemmät käyttökulut, suuremmat tilat ja vapaus käyttää vetoautoa erikseen. Meilläkin olisi Passatissa tappi, mutta ei mitään, mitä siihen laittaisi.

Mutta mitä iloa matkailuautosta tai -vaunusta sitten olisi? En ole ihan varma. Minua on kyllä aina viehättänyt täydellinen riippumattomuus kaikesta. Ehkä ajatus matkailla ja asettua yöksi sopivaksi katsomaansa paikkaan kumpuaa juuri tästä.

Yöpymisasia ei silti ole aivan ongelmaton. Suomessa vaunupaikan voi valita melko vapaasti, kunhan kyse ei ole varsinaisesta leiriytymisestä, mutta ulkomailla tilanne on toinen. Pelkästään leirintäaluekäyttöön mobiilikotia ei mielestäni kannata hankkia. Vaunupaikka maksaa helposti kymmeniä euroja, mikä kääntää oman vaakani kiinteän majoituksen (hotelli, retkeilymaja, ...) puolelle. Mutta entäpä jos vaunun voisi parkata tunturin kupeeseen...!?

Nykyiset vaunuthan ovat hienoja. Koneellinen pyykin tai astioiden pesumahdollisuus yleensä puuttuu, mutta muuten edellytykset kohtuulliseen asumiseen ovat olemassa. Ilman sähköä ei tosin talviaikaan kovin pitkään selviä, mutta täytyyhän sitä joskus kaupassakin käydä.

Avoimia juttujakin silti on. Jos vaunu ei ole ympärivuotisessa käytössä, sille täytyisi löytää välisijoituspaikka, joka yleensä maksaa. Jos taas vaunussa olisi tarkoitus asua enemmän, sen pitäisi olla mahdollisimman tilava, mikä asettaa omat vaatimuksensa vetoautollekin.

Kun tunturista palaa hikisenä autolle, saniteettitilojen merkitys korostuu. Monissa vaunuissa on suihku, mutta vesisäiliöt ovat tyypillisesti aika pieniä (matkailuautoissa kai hiukan isommat). Talvi tuo vedenkäsittelyyn omat hankaluutensa, ja märkien vaatteiden kuivatuskin lienee niissä oloissa ihan oma taiteenlajinsa.

Ilman mitään reunaehtoja joku Morelo Palace -tyyppinen ratkaisu olisi tietysti hieno. Kyseisen auton kuljettaminen kuitenkin edellyttää miltei lentolupakirjaa, jota minulla ei ole. Lisäksi rahoituksen järjestämiseksi pitäisi myydä ykkösasunto, henkilöauto, vaimon perintöastiastot, teltat, sukset, rinkat ja vaelluskengät uusine nauhoineen, eikä sekään vielä riitä.

Luulenpa, että tästä asiasta riittää haaveiltavaa moneksi vuodeksi. Aiheeseen liittyviä pulmiahan voi ratkoa vähitellen, vaikkapa etsimällä valmiiksi jonkun kivan tunturin.

7 kommenttia:

  1. Oletko tutustunut retkeilyautoihin? Niissähän on lähes kaikki samat mukavuudet kuin matkailuautoissakin, pienemmässä tilassa vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä retkeiluautojakin katsellut. Tilat tosiaan ovat hiukan niukat, mutta sellainen saattaisi ehkä toimia ainoana autonakin. Hinnassa ei tosin paljoa säästä "oikeaan" matkailuautoon verrattuna.

      Ja kaipa sekin on mahdollista, että vetää retkeilyautolla pientä matkailuvaunua... Siinä ehkä voisi olla jotain järkeä, jos auto ja vaunu sopivasti täydentäisivät toisiaan. Vaikkapa niin, että vaunusta löytyisivät vain makuu- ja oleskelutilat, ja autosta keittiö sekä wc + suihku (joihin liittyy painorajoitteita)?

      Poista
    2. Kahden hengen matkailuun pieni retkeilyauto + pieni matkailuvaunu voisi olla aika toimiva yhdistelmä. Retkeilyautoissa vuoteet ovat usein pieniä tai ainakin hankalasti käytettäviä (parivuode auton perällä), mutta keittiö ja oleskelutila hyvinkin käyttökelpoiset - kun ohjaamon istuimet kääntää taaksepäin, on niissä varsin mukava istuskella ja jos pöydässä on vänkärin puolelle ulottuva jatkopala, riittää pöytätilakin esim. ruokailuun.

      Vaunu voisi olla vain nukkumapaikka, jolloin sellaiseksi kelpaisi vaikkapa pieni Poksi.

      Poista
    3. Kyllä. Lähinnähän se on leveys, jossa retkeilyauto häviää isoveljilleen.

      Kun vielä mietin asiaa lisää, seuraava kombinaatio tuntuisi omassa käytössäni mielekkäältä:

      - Retkeilyauto: vuodepaikka yhdelle, wc, suihku, keittiö, pieni ruokailutila.
      - Vaunu: vuodepaikat kahdelle, oleskelutila.

      Tällöin retkeilyauto toimisi täydellisenä yhden hengen tukiasemana. Jos matkustajia olisi 2 - 3, lisäämällä vaunu perään syntyisi varsin hyvä ryhmätila ilman päällekkäisiä ominaisuuksia.

      Toisaalta kyseinen yhdistelmä ei liene kaupallisesti mielekäs, ainakaan vaunun osalta. Mutta jos vaunuunkin lisäisi wc:n ja pienen keittiön, sitä olisi helpompi myydä yksistään, eikä edelleenkään puhuttaisi mistään telivaunusta.

      Poksi on periaatteessa aika lähellä jälkimmäistä. En ole koskaan kurkannut Poksiin, mutta hämmästelin hetken toista, hyvin samantapaista vaunua (http://caravanlarvanto.fi/matkailuautot-ja-vaunut/uudet-matkailuvaunut/).

      Se tuntui pieneltä. Jopa kaltaiseni 176 cm pitkän miehen pää kolisi kattoon vaunun korkeimmassa kohdassa, ja kaarevuus vain lisäsi ongelmaa. Poksissahan tilanne taitaa tältä osin olla parempi.

      Poista
    4. Vaihtoehtoja on selvästi enemmän, kuin olen osannut ajatellakaan... Ja varsinkin tuo Knausin konsepti on mielenkiintoinen. Tosin useimmille näistä pienvaunuista taitaa olla yhteistä se, että ne ovat sisältä aika peruskaruja. Ja ominaisuuksia lisäämällä hinta nousee jo aika lähelle alustaltaan suurempia vaunuja.

      Jos vielä mietitään pelkkiä vaunuja (unohtaen retkeilyauto + vaunu -ajatus), minua viehättävät sellaiset ratkaisut, jossa saniteettitilojen merkitys korostuu. Monilla on kai olla tapana, että vaunussa tehdään ruokaa ja syödään, mutta wc:ssä ja/tai suihkussa käydään jossain muualla. Itse painottaisin asiaa juuri toisin päin: toimiva kylpyhuone on plussaa, mutta ruokailutilasta voisin vähän tinkiäkin. Minusta saniteettiosasto on se, joka erottaa matkailuvaunun teltasta!

      Tarkoitan uskoakseni jotain tällaista: http://www.hobby-caravan.fi/matkailuvaunut/excellent-540-wlu/

      Blogitekstissä olevat kuvatkin taisivat olla jostain Hobbyn vaunusta, tosin ei ihan tuosta yllä mainitusta mallista. Toisaalta vaunujen ongelma taitaa noin yleisesti olla se, että vesisäiliöt ovat melko pienet, mikä rajoittaa kylpyhuoneen käyttöä siten kuin itse ajattelen.

      Poista
    5. Vesisäiliöongelma on ratkaistavissa asentamalla vaunuun kiinteästi iso vesisäiliö - se vain pitää liikenteessä oltaessa pitää tyhjänä.

      Käytetyn suihkuveden voi mielestäni kohtalaisen hyvällä omallatunnolla hävittää maastoonkin, jos käyttää luonnonmukaisia pesuaineita ja niitäkin vain minimaalisen määrän. Toki jos varustaa mukaan pari irrallista harmaavesisäiliötä, saa niihin mahtumaan muutaman suihkun vedet, ja nehän voi aina käydä vaikka autolla viemässä jonnekin asianmukaiseen viemäriin.

      Varttitunnin suihkuja vaunussa ei mitenkään pysty järkevästi ottamaan, mutta ei ole muutenkaan huono asia totuttautua suihkutteluun mahdollisimman pienellä vesimäärällä.

      Se, mikä ainakin halvemmista vaunuista useimmiten puuttuu, on lämmin vesi.

      Tilava kylpyhuone - kuten tuossa linkkaamassasi vaunussa - on käytännöllinen paitsi peseytymiseen, myös esim. märkien retkeilyvarusteiden kuivattamiseen.

      Kuten huomaat, asiaa on mietitty täälläkin ;)

      Poista
    6. Juu, aihe on mielenkiintoinen, ja toisaalta itselleni aika uusikin... :-)

      En usko, suihkuhetkien kesto sinänsä olisi veden riittävyyden suhteen ongelma, koska 1 - 2 minuuttia riittää kotisuihkussakin. Lähinnä kyse on siitä, että toivoisin vaunun toimivan standalone-tilassa ainakin viikon, mikä ei 20 litran vesisäiliöiden kanssa oikein onnistu. Toki saahan vettä maastostakin, jos asentopaikka on suotuisa, eikä kantamiseen ei kyllästy. Talvella tilanne kuitenkin on hankalampi, ja tässä suhteessa vaunuissakin alkaa olla eroja (eristykset).

      Pointtisi retkeilyvarusteiden kuivatuksesta kylpyhuoneessa on hyvä. Tällöin epäilemättä on eduksi, jos suihku ei ole samassa tilassa wc-istuimen kanssa.

      Poikkesin äsken paikallisessa caravan-liikkeessä, jossa pääsiin tutustumaan myös blogitekstissä mainitsemaani ~300000 €:n Moreloon. Siinä oli hyvä kylpyhuone... Ja 300 litran vesisäiliötkin riittävät vähäksi aikaa.

      Poista