torstai 26. heinäkuuta 2012

Varustekatsaus

Keväällä ajattelin, että tulevana kesänä ei tarvinne tehdä isompia varustehankintoja. Jotain on silti haaviin tarttunut, vaikka entisilläkin epäilemättä olisi pärjätty.

Moni retkeilijä käy jossain vaiheessa läpi vaiheen, jossa kantamusta pyritään keventämään kulkemisen helpottamiseksi. Itse elän tätä vaihetta, ja siihen liittyen hankin pari Osprey Exos -reppua lisää. Poika peri jo ennestään kaapista löytyvän 46-litraisen Exosin (koko M), vaimo sai uuden samanlaisen (S), ja itselleni hankin isomman 58-litraisen Exosin (M).

Exosiin liittyvät käyttökokemukset ovat olleet positiivisia: keveydestä (n. 1 kg) huolimatta repun kantomekanismi on jäykkä eikä vaadi esimerkiksi makuualustaa lisätueksi, pienempiäkin taskuja on tarpeeksi ja repun säätöominaisuudet ovat riittävät kiinteästä selänpituudesta huolimatta. Miinusta tulee lähinnä siitä, että tiukasti selkään kiristetyn repun kehikko tuntuu joskus ylähartioissa, mutta tästäkin pääsee säätämällä eroon, eikä asia ole koskaan vaivannut kävellessä.

Luulenpa, että 58-litraisesta Exosista tulee perusreppu, jota käytän omilla reissuillani. Toinen kevytrepuistani (Osprey Kestrel 68) ajaa myös asian, mutta siinä on yksi ikävä piirre: pyöreäpohjaiset litran juomapullot eivät oikein mahdu täyteen pakatun repun sivutaskuihin. Pienet litteät pullot mahtuvat, mutta eivät ole kovin käteviä vedenpuhdistustablettien kanssa.

Saltoluoktan vierailulla pakkasin Exosiin omien tavaroideni lisäksi Akka R/S 3:n, joka ei ole teltoista pienimpiä, mutta livahti silti Exosiin helposti. Omilla reissulla Akka vaihtuu Nallo 2:een tai Voimaliskoon, jolloin mukaan mahtuu enemmän ruokaakin. Muuten täytyy sanoa, että Akka R/S 3 on erinomaisen tilava teltta, eikä 3.5 kg:n painokaan ole ongelma kolmen hengen porukalla liikuttaessa.

Makuupusseista olen tänä kesänä käyttänyt vain Mountain Hardwear MTN Speed 32:ta, joka onkin pääosin osoittautunut hyväksi kesäpussiksi. On kuitenkin epäselvää, kuinka pitkälle syksyyn pussin lämpöarvot riittävät. Moitteen sana on sanottava pussin vetoketjusta, joka liian helposti vetää ketjun suojalistan hampaisiinsa. Käytännössä ketju liikkuu vain muutaman sentin kerrallaan, jonka jälkeen lista täytyy irrottaa ketjun välistä. Ongelmaan tottuu, mutta entä jos makuupussista pitäisi syystä tai toisesta päästä nopeasti ulos?

Peltotunturin reissulla kohtasimme yllättävän ongelman, kun Primuksen kaasupolttimen (MicronStove Ti) yksi kolmesta kattilan tukijaloista irtosi. Kyseessä on malli, jossa jalat taittuvat epäsymmetrisesti polttimen varren ympärille. Oireilu alkoi siten, että yksi jaloista ei enää kääntynyt yläasentoonsa, ja kun ongelman kanssa aikansa taisteli, jalka irtosi polttimesta kokonaan. Vian korjaaminen olisi vaatinut kolvaamista, joten keitintä olisi voinut käyttää vain kannattelemalla kattilaa jotenkin.

Hankin rikkoutuneen polttimen tilalle Primus Express Stove -mallin, joka on hiukan suurempi, mutta jossa tukijalat avautuvat eri tavalla. Mietin jälkeenpäin, olisiko rikki mennyttä poltinta pitänyt huoltaa jotenkin, esimerkiksi rasvaamalla jalkojen saranoita? Meidän retkeämme polttimen rikkoutuminen ei suuremmin haitannut, mutta jos kulkee sateisena aikana tuvattomilla seuduilla, keittimen toimivuus on tärkeämpää. Ehkä Esbitin spriipaloille voisi tällöin olla käyttöä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti