torstai 13. tammikuuta 2022

Huipulla tuulee

Loppuvuodesta havahduin siihen, että monilla retkilläkin hyvin palvelleeseen Samsung S7 -puhelimeeni ei enää näyttänyt tulevan ohjelmistopäivityksiä. Kun näytön lasikin oli jo rikki, päätin hankkia uuden luurin. 

Viimeisimmät puhelimeni ovat olleet enimmäkseen Samsung-merkkisiä; poislukien edellisenä syksynä kopterikäyttöön hankkimani iPhone. Joku uudempi Android-laite voisi siten soveltua S7-puhelimen korvaajaksi.

Monilla nykypuhelimilla on kuitenkin ärsyttävä piirre: ne ovat aivan tolkuttoman kokoisia. S7-mallissa oli vielä näppärä 5,1"-tuumainen näyttö, mutta uudemmat puhelimet muistuttavat lähinnä televisiota.

Kokokriteereistä täytyi selvästikin joustaa, mutta asetin silti näytön maksimikooksi kuusi tuumaa.  Tämä rajasi pois liki kaikki Samsungit, ja jäljelle jäivät lähinnä Asus Zenfone 8 ja pari Sony Xperia-mallia. Teho/hinta-suhteella arvioiden Asus vaikutti parhaalta vaihtoehdolta, ja kun Gigantti vielä kauppasi Zenfonea 20 prosentin alennuksella, tartuin tarjoukseen. 

Vaikka ensisijaisesti tietokoneiden valmistajana tunnettu Asus on valmistanut puhelimia vuosikausia, merkki on jämähtänyt kännykkämarkkinoiden marginaaliin.  Itseäni hiukan mietityttikin, mahtaako valmistajalla riittää intoa tuottaa puhelimeen ohjelmistopäivityksiä, mutta ainakin toistaiseksi päivitystahti on ollut kiitettävä.

Syytäkin on toisaalta ollut. Zenfone on pääsääntöisesti kelpo luuri, mutta yksi sen valttikorteista - nykyisin yhä harvinaisempi 3,5 millin kuulokeliitäntä - on aiheuttanut harmaita hiuksia.  Jos puheluiden aikana käyttää langallisia kuulokkeita, äänenvoimakkuus heittelee toisinaan ikävästi. Joskus puhelin myös käynnistää itsensä uudelleen.

Luulin jo kertaalleen, että viat ovat korjaantuneet viimeisimmän ohjelmistopäivityksen (30.12.112.72) myötä, mutta ainakin volyymiongelma on jäljellä. Miten vaikeaa voi olla tehdä puhelimesta sellainen, että asetettu äänenvoimakkuus ei puhelun aikana muutu? Huh.

Uudessa luurissa on silti paljon hyvääkin. Digitaalinen kuvanvakautus toimii hyvin, mikä on retkivideoita kuvattaessa mainio juttu. Entisellä kännykällä ei juuri viitsinyt käsivaralta kuvata, mutta Zenfonella kuvatut otokset ovat riittävän hyviä ilman gimbaaliakin.

Uuden kännykän myötä teki mieli ottaa käyttöön sellaisia toimintoja, joita en aiemmin olen hyödyntänyt. Yksi niistä on sormenjälkitunnistus, jolla puhelimen lukituksen saa avattua. Tästä ei kuitenkaan tullut mitään, koska kahden vuoden koronapandemian jälkeen minulla ei enää ole sormenjälkiä.

Kännykän hankkimisesta seurasi myös lieveilmiöitä. Urheilukellona käyttämäni Suunto 7 tuntuu aika tiukasti tarraavan kiinni kännykkään, johon se on alunperin liitetty. Jos puhelin vaihtuu, kello on palautettava tehdasasetuksiin. Factory reset ei muuten ole iso juttu, mutta sen jälkeen kelloon hankitut ohjelmat ja muut tiedostot täytyy asentaa uudelleen, mikä on hiukan rasittavaa. 

Kuin kompensaationa kokemalleni vaivalle Suunto ilahdutti minua tiedolla, että olen vuonna 2021 ollut 10 % aktiivisimman Suunto-käyttäjän joukossa (harjoitustunneissa mitaten).  Suoritusta voitaneen pitää kelvollisena, kun huomioidaan, että kyseessä on maailmanlaajuinen yhteisö.

Hieman ärsyttävästi viestissä ei kuitenkaan kerrottu, mikä ranking-sijoitukseni on tarkalleen ottaen ollut. Olinko paras kaikista? Vai vasta toinen? 

Jos rehellisiä ollaan, mitalisijojen ulkopuolelle jääminen olisi melkoinen pettymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti