lauantai 12. toukokuuta 2012

Puutaheinää

Ajatus varustehankintojen välttämisestä ei kantanut kovin pitkälle. Anoppilassa vieraillessani ajauduin viikonloppuna Kalevan Prismaan (Tampereella), jossa kiinnitin huomioita makuupussiin, joka ulkoisestikin näytti erilaiselta kuin muut telineessä roikkuvat pussit. Kyseessä oli amerikkalaisen Mountain Hardwearin MTN Speed 32.

Hiplailin MTN Speed 32:ta hetken käsissäni. Se oli selvästikin UL-pussi, minkä huomasi jo olemattoman ohuesta pintamateriaalista, josta miltei untuvat paistoivat läpi. Myös pussin leikkaus vaikutti sangen vartalonmyötäiseltä ja kevytrakenteinen vetoketjukin oli normaalia lyhyempi.

Vaikutti siltä, että MTN Speed 32 oli tarkoitettu vain kesäkäyttöön, mutta vilkaisu siihen kiinnitettyyn tuotelappuun tuotti yllätyksen. Pussille EN 13537 -standardin mukaisesti luvatut lämpötilarajat olivat -1 C (Comfort), -7 C (Limit) ja -26 C (Extreme). Siis miltei syyspussi ja vain 446 grammaa painavassa paketissa!

Mietin, voivatko lukemat (paino huomioiden) pitää paikkansa, ja juttelin asiasta myyjänkin kanssa. Tulimme siihen tulokseen, että tuskinpa standardoituja mittausarvoja on syytä alkaa epäillä. MTN Speed 32 on sentään täytetty FP 850 -untuvalla, ja vaikka täytteen määrä oli painavampia pusseja vähäisempi, arvioin pussin hiukan muhkeammaksi kuin Haglöfs Goga 1S (+7/+2/-13 C), jota olen käyttänyt kesäretkillä. Niinpä siirryin makuupussi kainalossani kassalle.

Tietokoneen viereen päästyäni googlasin vielä tietoja uudesta pussistani. Hintoja vertaillakseni olin tehnyt niin kaupassakin, mutta vasta nyt päädyin Mountain Hardwearin omille nettisivuille, jossa minua odotti pettymys. Epäilys lämpötilalukemista oli aiheellinen, koska netissä oleva tuotesivu kertoi pussin EN 13537 -arvoiksi vain +4/+0/-?. Ehkä asia olisi pitänyt päätellä tuotteen nimessä olevasta "32":sta, joka selvästikin viittaa 32 Fahrenheit-asteeseen (eli suomalaisittain 0 C).

Asia korpesi hetken mieltä, koska 5 - 7 asteen heitto lämpötila-arvossa on merkittävä. Olisin arvatenkin tällä perusteella voinut palauttaa pussin - joka ei 349 euron hintaisena ollut erityisen edullinenkaan - takaisin liikkeeseen, mutta päätin kuitenkin pitää sen. Korjatut lukematkin ovat hiukan paremmat kuin Goga 1S:llä, ja paitsi että pussi on paitsi erittäin kevyt, se myös pakkautuu hyvin pieneen tilaan.

MTN Speed 32 eroaa monessa suhteessa muista käyttämistäni makuupusseista. Syyspussiksi siitä ei taida olla, mutta nyt ainakin tavoittelemani kymmenen kilon alkupaino on aimo harppauksen lähempänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti