torstai 25. maaliskuuta 2021
maanantai 22. maaliskuuta 2021
Kadonneen kodan jäljillä
keskiviikko 17. maaliskuuta 2021
Kohti ulappaa
Muutama päivä kaiken muuttaa voi, pakkaspäivä tässä tapauksessa. Viikonlopun lämpöaallon jälkeen talvi iski takaisin, ja kuvausreissuani seuranneella viikolla taivaalta ropisi myös rakeita, jotka jäätyivät hauskasti maahan kiinni.
Pari taakse jäänyttä heikkolaatuista hiihtotalvea lienee aiheuttanut sen, että havahduin asiaan vähän äkisti. Olisikohan jäällä nyt hyvä mennä? Vesi ei ainakaan enää olisi ongelma.
Keväiset luistelut Kallavedellä ovat kenties parasta, mitä hiihtämiseen liittyen tiedän, mutta viime vuosina olosuhteet ovat olleet kehnot. Nyt kuitenkin vaikutti siltä, että moni asia oli kohdallaan: lämpöä, rakeita, pakkasta, aurinkoa - kaikki juuri oikeassa järjestyksessä.
Latukartan mukaan helle oli syönyt varsinaiset jääladut, mutta sillä ei tässä tapauksessa olisi merkitystä. Nappasin sukset kainalooni ja kiiruhdin myllyn kupeeseen, josta pääsee kätevästi Rauhalahteen ja jäälle.
Olosuhteet olivat mainiot. Raekuorrutus mahdollisti etenemisen paljaalla jäällä, ja lumisemmissa kohdissa hanki kantoi kohtuullisesti. Aivan vesimärkää lumen pinta ei kuitenkaan jäätyessään ollut, joten syvimmissä kinoksissa lyhyt (150 cm) suksi upposi paikoin lumeen. Normaalimittainen luistelusuksi oli ehkä tältä osin ollut parempi valinta.
En muistanutkaan, miten mukavaa jäällä parhaimmillaan on suksia. Tuuli tosin puhalsi ennakoitua navakammin, mutta sitä mieluisampaa oli purjehtia myötätuuleen. Niin, jostain syystä homma tuo aina mieleen purjehtimisen, vaikka en muista koskaan edes olleeni purjeveneen kyydissä.
Jatkoin kohti Hietasaloa. Kelin puolesta olisi voinut lipua pidemmällekin, mutta välttelin ajautumasta liiaksi etelään, koska paluumatka tuulta päin olisi vaikeampi.
Avaralla ulapalla on aikaa miettiä asioita. Tällä kertaa pohdiskelin, miksi edessä oleva huhtikuu tuntuu nyt olevan vain yksi kuukausi kahdestatoista. Aiemmin se oli kuin talven kruunu, jota aloin odottaa jo heti juhannuksen jälkeen.
Koronasta ja siihen liittyvistä rajoituksistako asia johtuu? Ehkä osittain, koska kyllähän ne elämänpiiriä kaventavat. Koronaa enemmän minua kuitenkin taitaa huolettaa se tauti, johon uutisankkuritkin toisinaan sairastuvat.
sunnuntai 14. maaliskuuta 2021
Lentävä kalakukko
Helmikuisesta cityretkestäni syntyi pieni video. ND16-suodatin tuntui olevan hyvä valinta tälle kelille.
torstai 11. maaliskuuta 2021
Kuopijoo, Kuopijoo!
Kallavesj, Kallavesj, suarinesj ja salaminesj! Tokko suanen koskaa ennee kierteep Puijonsarven nennee, missä laevat huuteloo: Kuopijoo, Kuopijoo!
lauantai 6. maaliskuuta 2021
Pari sanaa häivejuoksemisesta
Olen hiukan huolestuneena seurannut koronarajoituksiin liittyvää keskustelua. Erityisesti minua mietityttävät mahdolliseen ulkonaliikkumiskieltoon liittyvät asiat, joista on viime aikoina puhuttu.
Kuten olen aiemmin maininnut, koronan vaikutus omaan elämääni on ollut vähäinen, ja siltäkin osin pelkästään positiivinen. Selvää kuitenkin on, että epidemiasta pitäisi jotenkin päästä eroon.
Asian kanssa on nyt tuherrettu vuosi, mutta virus pyörii edelleen nurkissa. Käytetyt keinot ovat siis olleet vääriä.
En ole virologian asiantuntija, mutta maalaisjärjellä ajatellen ainakin seuraavia temppuja kannattaisi ehkä kokeilla:
- Maahan tulevan henkilöliikenteen minimointi
- Maskipakko julkisissa tiloissa
tiistai 2. maaliskuuta 2021
Älyn jatke
Kuten lokakuussa kirjoitin, uuden urheilukellon hankinta poltteli hiukan mieltä. Kun vanhoille Suunto-asiakkaille luvattua alennusta ei heti alkanut kuulua, aloin jo epäillä, onko moves-määräni sittenkään ollut riittävä. Sitten sähköpostiin kuitenkin kilahti koodi, jolla kellon saisi hankittua 30 % listahintaa edullisemmin.
Etu oli merkittävä, mutta ei tavaton, koska urheilukelloja myydään usein muutenkin reilulla alennuksella. Päätin silti marraskuun alussa tarttua tarjoukseen ja tilasin Suunto 7 -mallin, jonka kylkiäisenä tulisivat myös Wear OS -järjestelmän sisältämät älyominaisuudet.Mitä hyvää uudesta kellosta sitten seurasi? Ennakkoon ajattelin, että itseäni hyödyttäviä (ja minulle uusia) ominaisuuksia olisivat ainakin:
- Mittausten langaton siirto kellosta Suunto-sovellukseen
- Kellossa oleva musiikkisoitin
- Kellon karttanäkymä
Langaton tiedonsiirto on lähinnä mukavuustekijä. Merkittävämpää on se, että nyt en enää tarvitse juoksulenkillä erillistä mp3-soitinta, ja päästäkin roikkuu yksi johto vähemmän.
Kellossa olevia karttoja en ehkä tarvitse kovin usein, mutta varsinkin lomamatkoilla olen joskus törmännyt tilanteeseen, että olen juossut paikkaan, josta en osaa takaisin. Toki vanha Ambit on tarvittaessa neuvonut reitin takaisin, linnuntietä ainakin, mutta zoomattava karttanäkymä on tähän käyttöön parempi.
Ensivaikutelmani Suunto 7 -kellosta oli erilainen kuin olin nettiarvosteluiden perusteella odottanut. Olin ajatellut, että kello olisi Ambitia suurempi, mutta laitteet ovat jokseenkin saman kokoiset. Ja mitä painoon tulee, Suunto 7 tuntuu kädessä Ambitia kevyemmältä, vaikka todellisuudessa ero on vain muutaman gramman luokkaa.
Koska olin jo etukäteen asentanut kännykkään Suunto-sovelluksen, kellon käyttöönotto oli aika suoraviivaista. Positiivista oli myös se, että Suunto 7 latautuu varsin nopeasti. Arvatenkin siksi, että akku on aika pieni.
Kellon perustoiminnot ovat mukavan yksinkertaisia. Talvikäyttöä ajatellen on hyvä, että tärkeimpiin toimintoihin pääsee käsiksi sekä kosketusnäytön että fyysisten näppäinten kautta; hihaa käärimättä, vauhdista tinkimättä.
Sovelluspuolella kohtasin pienen takaiskun, kun kävi ilmi, että Google on luopumassa Google Play Music -sovelluksestaan, jota olin ajatellut käyttää musiikkisoittimena. Käytännössä tämä tarkoitti, että kelloon pitäisi löytää joku toinen soitin.
Muutaman nettiartikkelin luettuani päädyin latamaan NavMusic-nimisen sovelluksen, joka täyttää GPM:n jättämän aukon hyvin. Sovellus maksoi euron, mitä voi pitää kohtuullisena.
NavMusicin käyttöliittymässä olevat painikkeet ovat hiukan pieniä, mikä haittaa, jos niitä yrittää painaa sormikkaat kädessä. Paksuilla talvihansikkailla näyttöä ei tosin voi käyttää muutenkaan.
Onneksi myös Wear OS:n omat säätimet (suuremmat) ovat käytettävissä, ja kellon sivussa olevilla painikkeillakin voi vaihtaa kappaletta.
Toinen musiikkisoittimeen liittyvä ongelma on se, että äänenvoimakkuuden säätötoiminto on melko karkea. Sama vika on myös Wear OS:n säätimissä, joten rajoitus lienee järjestelmätasolla, tai sitten kuulokkeissa. Yleensä sopiva volyymi kuitenkin löytyy, kun sitä säätää sekä kellosta että kuulokkeiden painikkeista.
Musiikkitoiminto vie oman osansa kellon rajallisesta akkukapasiteetista, mutta omassa käytössäni se ei ole ongelma. Tunnin lenkin jälkeen alunperin täyteen ladatussa akussa on yhä 70 - 80 %:n varaus. Maratonille virta ei ehkä riittäisi, ainakaan omalleni, ja pidemmillä hiihtolenkeilläkin lienee parempi keskittyä itse suoritukseen.
Synkronointi kännykän kanssa on periaatteessa helppoa, koska se ei juuri vaadi toimenpiteitä, mutta aluksi operaatio ei aina käynnistynyt järjellisessä ajassa (ja joskus ei lainkaan). Uusin järjestelmäpäivitys (PXDZ.201119.005.A1) tuntuu kuitenkin auttaneen tähän.
Älyominaisuuksien suhteen odotukseni olivat maltillisia. Muutaman kuukauden käytön jälkeen arvostan kuitenkin esimerkiksi sitä, että kellosta näkee synkronoidun kalenterin. Minulla on tapana laatia (tietokoneella tai kännykällä) ostoslistasta kalenterimerkintä, jolloin se on kaupassa helposti luettavissa.
Tiedon syöttämiseen pieni näyttö ei oikein sovellu. Periaatteessa tekstiä voi syöttää miniatyyrisella näppäimistöllä, käsialantunnistusta käyttäen tai puhumalla, mutta mikään tavoista ei ole ylivertaisen kätevä. Ajatustenlukuominaisuus kuulostaa pelottavalta, mutta sellainen olisi tässä hyvä.
Älykellona Suunto 7 on yleisesti ottaen toiminut hyvin. Aluksi kello ei tosin nappeja painettaessa aina yhdistänyt wifi-verkkoon, vaikka Aktivoi koskettamalla -valinta oli päällä, mutta tämäkin toimii järjestelmäpäivityksen jälkeen paremmin.
Järjestelmäpäivitys näkyi myös nollanneen osan nappeihin ohjelmoiduista toiminnoista. Tämä johti siihen, että mediasoitin lakkasi pysymästä etualalla, mikä vaikeutti kappaleiden vaihtamista juostessa. En aluksi ymmärtänyt, mistä ongelma johtuu, mutta näppäinten uudelleenohjelmointi onneksi korjasi vian.